tag:blogger.com,1999:blog-3615769683354023905.post8424278323056184002..comments2023-12-01T17:40:49.549+01:00Comments on QuchniaWege: Placki ryżowe z mąką quinoaKoralinahttp://www.blogger.com/profile/04156593606181774558noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-3615769683354023905.post-21488976474844445912012-08-27T20:37:18.822+02:002012-08-27T20:37:18.822+02:00jutro będą moje! :)jutro będą moje! :)reivennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3615769683354023905.post-25240020347806380112012-08-24T08:42:58.315+02:002012-08-24T08:42:58.315+02:00Świetny pomysł! Te placki na pewno muszą być pyszn...Świetny pomysł! Te placki na pewno muszą być pyszne :) Na pewno je zrobię. whinesshttps://www.blogger.com/profile/15727456890548047504noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3615769683354023905.post-65296846103752549292012-08-23T21:34:54.785+02:002012-08-23T21:34:54.785+02:00Tak, widziałam u Ekożerców, prawie identyczne, ja ...Tak, widziałam u Ekożerców, prawie identyczne, ja też jadłam z dżemem.Koralinahttps://www.blogger.com/profile/04156593606181774558noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3615769683354023905.post-9034735953513917612012-08-23T21:24:29.398+02:002012-08-23T21:24:29.398+02:00Pomysły widzę mamy takie same...;)) podobne placus...Pomysły widzę mamy takie same...;)) podobne placuszki robiłam w weekend:) Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3615769683354023905.post-61355772056191170762012-08-22T19:54:17.457+02:002012-08-22T19:54:17.457+02:00Na śniadanie w piątek będą!:)Na śniadanie w piątek będą!:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3615769683354023905.post-33772823972449751312012-08-22T15:03:47.229+02:002012-08-22T15:03:47.229+02:00No tak to jest,że człowiek myśli,że robi dobrze,a ...No tak to jest,że człowiek myśli,że robi dobrze,a jak się zastanowić to większość starań idzie na marne. Dlatego nie ma co dać się zwariować. Ale świadomość tez jest ważna:)<br />Dziękuję za odpowiedź i życzę dalszych pomysłów!<br />Pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3615769683354023905.post-62188648648513407862012-08-22T14:27:42.918+02:002012-08-22T14:27:42.918+02:00Obróbka cieplna i mechaniczna
Niestety jak w życiu...Obróbka cieplna i mechaniczna<br />Niestety jak w życiu, na talerzu tez nie wszystko jest jasne i przejrzyste. Kupujemy płatki owsiane z myślą o ich cennych właściwościach i gotujemy je na wysokim ogniu, potem czekamy aż jeszcze namokną i trzymamy w miseczce cały dzień aby podgrzać je rano i zjeść jeszcze ciepłe... kto z Was tak robi? Wtedy są podobno najsmaczniejsze.. :)<br />Wysoka temperatura i woda podwyższają indeks glikemiczny produktow zawieracjących węglowodany złożone. Część z nich zwyczajnie zaczyna nam się rozpadać jeszcze przed zjedzeniem. To one właśnie powinny zacząć ulegać rozpadowi w naszym "brzuchu" i dawać powolne uwalnianie się energii. Jeżeli zrobią to już na talerzu, co zostaje dla nas?<br />Nie wpadajmy jednak w skrajności. Gotujmy makaron krótko, kaszę przelewajmy zimną wodą i skróćmy też jej czas gotowania. Płatki owsiane zalewajmy wodą a nie gotujmy i wszystko będzie dobrze! Błonnik zawarty w tych produktach nie zaszkodzi nam, a przecież nie będziemy spożywać wszystkiego na surowo.<br /><br />Jeżeli chodzi o mielenie, gniecenie i kruszenie- jest podobnie. Węglowodany złożone łatwiej po takiej obróbce chłoną wodę. Dlatego stworzono wszystko błyskawiczne, kasze, ryże, płatki- są już po tej obróbce. Producenci ułatwiają nam zadanie gotowania, nie myśląc jednak o zdrowiu. <br />Kupujmy kasze gryczane, jaglane i sami je mielmy lub gniećmy jeżeli to konieczne jak najmniej. Zawsze będziemy to robić mniej drastycznie i ze świadomością. <br /><br />Więcej tutaj: http://justtryeat.blogspot.com/2012/08/skoki-cukru-i-indeks-glikemiczny-ig.htmlKoralinahttps://www.blogger.com/profile/04156593606181774558noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3615769683354023905.post-32938598675503272762012-08-21T22:43:37.347+02:002012-08-21T22:43:37.347+02:00A taki dziwny nawyk;)
Będę wdzięczna za odpowiedź...A taki dziwny nawyk;) <br />Będę wdzięczna za odpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam!<br />A przepis na pewno wypróbuję:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3615769683354023905.post-32242210513006569312012-08-21T21:08:12.504+02:002012-08-21T21:08:12.504+02:00Mam nadzieję, że ten zwrot "PANI" to dla...Mam nadzieję, że ten zwrot "PANI" to dla jaj ;p <br />Myślę, że mielenie nie powoduje jakichś znaczących ubytków minerałów i właściwości ale już spieszę z pytaniem do mojej ulubionej dietetyczki http://justtryeat.blogspot.com i dam konkretną odpowiedź niebawem ;)Koralinahttps://www.blogger.com/profile/04156593606181774558noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3615769683354023905.post-39136668982451124612012-08-21T20:14:43.155+02:002012-08-21T20:14:43.155+02:00super pomysł! Od jakiegoś czasu planuje zrobic jak...super pomysł! Od jakiegoś czasu planuje zrobic jakieś placuszki z mąki z quinoa,albo jaglanej czy ryżowej w przekonaniu,że to lepszy wybór nawet od pełnoziarnistych mąk pszennych,orkiszowych,żytnich itd. Zastanawia mnie jednak czy takie mielenie nie pozbawia ziaren ich cudownych właściwości? Jaki Pani myśli, Pani Karolino?<br />Pozdrawiam serdecznie i gratuluję tylu wspaniałych przepisów!<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3615769683354023905.post-16218743595434188252012-08-21T14:48:25.619+02:002012-08-21T14:48:25.619+02:00*tak ;)*tak ;)Koralinahttps://www.blogger.com/profile/04156593606181774558noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3615769683354023905.post-27668602613772331042012-08-21T14:09:36.323+02:002012-08-21T14:09:36.323+02:00I ja tam zrobiłam :)I ja tam zrobiłam :)Koralinahttps://www.blogger.com/profile/04156593606181774558noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3615769683354023905.post-53447133170374240422012-08-21T13:30:40.192+02:002012-08-21T13:30:40.192+02:00Połknęłabym w całości ;) PozdrawiamPołknęłabym w całości ;) PozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16543508358879657248noreply@blogger.com