Strony

piątek, 25 maja 2012

Fasolka po bretońsku (wege)

Po bretońsku, choć bez mięsa.
Ale jakoś muszę określić co to za przepis, więc będzie po bretońsku, ale wege.

- szklanka fasoli (jaś mniejszy)
- 2 duże cebule
- papryka świeża
- puszka pomidorów krojonych
- pół opakowania przecieru pomidorowego
- przyprawy

- łyżka oliwy do smażenia cebuli

 Fasolę namoczyć w wodzie około 12 godzin,  gotować prawie godzinę. Cebulę zeszklić na patelni, dodać paprykę i pomidory oraz przyprawy, dusić na patelni jeszcze jakieś 10 minut. 
Połączyć fasolę z sosem z patelni. 
Pomijając fakt moczenia fasoli i jej godzinnego gotowania (co można sobie zrobić wcześniej, ugotować od razu więcej i resztę fasolek wykorzystać np. na ciasto) to całość zajmuje nam max. pół godziny :)

4 komentarze:

  1. bardzo lubie, tylko bez papryki

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę o podanie, jakich przypraw najlepiej jest użyć do tego dania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majeranek, sol, pieprz, papryka ostra/lagodna, tymianek.

    OdpowiedzUsuń