Strony

środa, 6 marca 2013

Naleśniki z boczniakami i serkiem homogenizowanym

Uwielbiam boczniaki, uwielbiam naleśniki i uwielbiam Puszkę, w ten oto sposób powstało mistrzowskie danie obiadowe.

Naleśniki (8-10 sztuk)

jajko
 250 gram mąki (u mnie sama owsiana, spisała się idealnie)
 dwie szklanki wody (można zmieszać z mlekiem)
pół łyżeczki soli
+ łyżeczka rozsmarowanego oleju na patelni, u mnie wystarczyło posmarowac przed smażeniem pierwszego naleśnika reszta smażona na sucho

Nadzienie z boczniaków
 tacka boczniaków (ok.200gram)
 duża cebula
250 gram serka homogenizowanego naturalnego 3% lub gotowy ser twarożek
szczypiorek
przyprawy

Składniki na naleśniki wymieszać dokładnie mikserem, smażyć na rozgrzanej patelni.
Posiekaną cebulę przysmażyć na odrobinie tłuszczu aż będzie zarumieniona. Dodać pokrojone w kosteczkę boczniaki, posolić i przykryć na około 15 minut aż zmiękną, dusić na małym ogniu. Doprawić do smaku. Zawartość patelni połączyć z serem, doprawić do smaku. Posmarować naleśnika, obsypać szczypiorkiem, zawinąć i zjeść.

Dużo białka! Mniam!



5 komentarzy:

  1. hej Karolinko. Dodałam adres Twojego bloga na swoim. Jak masz ochotę, to zrób to samo - nie koniecznie wszystkie dania są wege, ale zawsze można coś znaleźć: http://kamila19851.blox.pl/html (to...ja oczywiście :P)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki ,ale takich jeszcze nie jadłam . Chciałabym zapytać czy boczniki można zastąpić jakimś innymi grzybami? hmm jak tylko ten przepis zobaczyłam to zgłodniałam i oczami wyobraźni widzę jak je jem kęs po kęsie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście np. pieczarkami/kurkami ale polecam wydać 5 zł na boczniaki bo to bardzo zdrowe grzyby!

      Usuń
    2. aha , to jednak z boczniakami sprawdzę :)

      Usuń
  3. nie ma to jak naleśniczki , czy wytrawne czy na słodko ,zawsze pyszne i można zdrowo ;)

    OdpowiedzUsuń