Pasztet z soi i szpinaku
- ziarno soi (namoczone przez noc) -dałam pół opakowania i do tego
końcówkę z mieszanki (soja,ciecierzyca,fasola itp. do kupienia w większych
marketach)
- pół opakowania szpinaku mrożonego
- pół opakowania brokułu mrożonego
- 2 jajka
-
3 ząbki czosnku
- przyprawy
Soję gotujemy a później blenderujemy (lub w Thermomixie). Warzywa mrożone dajemy do garnka z pół szklanki wody,
gotujemy aż zmiękną. Mielimy z czosnkiem, dodajemy do masy sojowej. Wszystko
solidnie przyprawiamy (u mnie: ziarenko smaku, bazylia, pieprz ziołowy) i
dodajemy dwa jajka-mieszamy. Wykładamy do foremki (keksówki). Pieczemy
45-55minut w temp. 180 stopni /wentylator i dolna grzałka/.
Podałam z zielonym ogórkiem i oliwkami. Po ostudzeniu można
zapakować w pudełeczko i trzymać w lodówce około tygodnia.
jak z kaloriami ??
OdpowiedzUsuń