Strony

czwartek, 7 czerwca 2012

Gofry pełnoziarniste

Wolne, więc można chwilę dłużej postać nad śniadankiem. No i powstały one. Pełnoziarniste gofry, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Źródło błonnika. Inspiracja od Wiedźmy.

Składniki na 6 gofrów


 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1/2 szklanki mleka 1.5%
 3/4 szklanki wody gazowanej 
 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli + coś do osłodzenia (u mnie 3 łyżeczki cukru trzcinowego)
2 białka ubite na sztywną pianę

 Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować. Białka ubić i pomału wmieszać w masę, smażyć w dobrze nagrzanej gofrownicy.

Można modyfikować przepis zamieniając mleko na mleko roślinne np. ryżowe lub owsiane. Woda może być zwykła, jednak gazowana dodaje puszystości gofrom. Do osłodzenia - stevia, cukier, ksylitol...w zależności co preferujecie.

2 komentarze:

  1. Wlasnie zjadlam 2 przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnie upichciliśmy sobie z mężem na podwieczorek:) Obdarowano nas niedawno gofrownicą i musieliśmy ją przetestować:) REWELACYJNE ♥

    OdpowiedzUsuń