Wolne, więc można chwilę dłużej postać nad śniadankiem. No i powstały one. Pełnoziarniste gofry, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Źródło błonnika. Inspiracja od Wiedźmy.
Składniki na 6 gofrów
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mleka 1.5%
3/4 szklanki wody gazowanej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli + coś do osłodzenia (u mnie 3 łyżeczki cukru trzcinowego)
3/4 szklanki wody gazowanej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli + coś do osłodzenia (u mnie 3 łyżeczki cukru trzcinowego)
2 białka ubite na sztywną pianę
Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować. Białka ubić i pomału wmieszać w masę, smażyć w dobrze nagrzanej gofrownicy.
Można modyfikować przepis zamieniając mleko na mleko roślinne np. ryżowe lub owsiane. Woda może być zwykła, jednak gazowana dodaje puszystości gofrom. Do osłodzenia - stevia, cukier, ksylitol...w zależności co preferujecie.
Można modyfikować przepis zamieniając mleko na mleko roślinne np. ryżowe lub owsiane. Woda może być zwykła, jednak gazowana dodaje puszystości gofrom. Do osłodzenia - stevia, cukier, ksylitol...w zależności co preferujecie.
Wlasnie zjadlam 2 przepyszne
OdpowiedzUsuńWłasnie upichciliśmy sobie z mężem na podwieczorek:) Obdarowano nas niedawno gofrownicą i musieliśmy ją przetestować:) REWELACYJNE ♥
OdpowiedzUsuń