Głównie z ich powodu zdecydowałam się na zrobienie domowego masła orzechowego.
II powód to konkurs organizowany przez Red and Pale, w którym biorę udział, a ten przepis będzie kolejnym walczącym o nagrodę.
1 i 1/2 mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie Gdańskie Młyny)
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli (ewentualnie, jeśli masło mamy mało słone)
1/2 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki masła orzechowego (KLIKNIJ)
3/4 szklanki cukru trzcinowego
jajko
łyżka mleka 1.5%
"Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem i solą.
W drugiej, dużej misce ubić miękkie masło z masłem orzechowym, aż będzie puszyste. Dodać cukier i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać jajko i mleko, na koniec suche składniki (z czekoladą włącznie). Rozgrzać piekarnik do 175°C. Z ciasta lepić w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległość kilku cm. Każdą kuleczkę spłaszczyć lekko widelcem (ale nie za bardzo!). Ciastka podczas pieczenia się spłaszczą i zwiększą powierzchnię. Piec ok. 15 min (wszystko zależy od wielkości ciastek). Wyjąć jeszcze nieco miękkie z piekarnika, odstawić na 10 minut, żeby "stężały", po czym zdjąć z blachy."*
W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem i solą.
W drugiej, dużej misce ubić miękkie masło z masłem orzechowym, aż będzie puszyste. Dodać cukier i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać jajko i mleko, na koniec suche składniki (z czekoladą włącznie). Rozgrzać piekarnik do 175°C. Z ciasta lepić w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległość kilku cm. Każdą kuleczkę spłaszczyć lekko widelcem (ale nie za bardzo!). Ciastka podczas pieczenia się spłaszczą i zwiększą powierzchnię. Piec ok. 15 min (wszystko zależy od wielkości ciastek). Wyjąć jeszcze nieco miękkie z piekarnika, odstawić na 10 minut, żeby "stężały", po czym zdjąć z blachy."*
*żywcem zerżnięte od Red and Pale, ale tak właśnie trzeba robić więc nie będę wymyślać ;p
I jak tu się odchudzać, jak Ty takie pyszności tu pokazujesz... :)
OdpowiedzUsuńSpokojnie, zjadasz max.4 na drugie śniadanie + owoce i zero stresu o wagę ;) GWARANTUJĘ! p.s. można dać jeszcze mniej cukru np. pół szklanki bo będą i tak słodkie!
UsuńW takim układzie biorę się za robotę ;)Dzięki i pozdrawiam vitaliowo ;)
Usuńciasteczka wyglądają bosko na pewno wypróbuje ten przepis tylko najpierw zabiorę się za to masełko:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiasteczka śliczne, tylko masła dużo;/ a moge zrobić z samym masłem orzechowym ? wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńrobiłam ostatnio takie bez cukru i tłuszczu i były nawet nawet,będę próbować,aż uzyskam doskonały zdrowy przepis:) pozdrawiam ciasteczkowo:)
Mam ochotę na jedno ciasteczko,dobrze że w lidlu są dni amerykańskie więc masełko będzie i może takie zrobię.
OdpowiedzUsuń