Lodówka świeci pustkami, nie miałam weny do zakupów w te upały. Co zrobić na śniadanie? Racuchy czy gofry? Gofry...ale muszę wykorzystać jabłka ze słoiczka, który "nie złapał pokrywki" więc posmarowane będą właśnie owymi startymi i uduszonymi jabłkami z odrobiną cukru trzcinowego.
Składniki na gofry (9 sztuk):
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie Lubella)
2 jajka
1,5 szklanki wody mineralnej (może być gazowana)
2 łyżki masła orzechowego (polecam mus orzechowy do kupienia w Fitness Food, nie jest tak twarde jak normalne masło orzechowe, przez co idealnie komponuje się w cieście)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
+ opcjonalnie 2 łyżki cukru lub innego słodzidła (u mnie łyżka miodu)
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, żółtka, cukier, wodę, proszek oraz masło orzechowe. Wszystko mieszamy i dodajemy pianę z białek, łączymy delikatnie obie masy. Smażymy w rozgrzanej gofrownicy, a po upieczeniu układamy na kratce z piekarnika lub stawiamy pionowo np. opierając o szklankę, aby odparowały, po tym zabiegu będą chrupiące.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNa wodzie są bardziej chrupiące, na gazowanej to już w ogóle ;)
UsuńMam obłęd w oczach! :D
OdpowiedzUsuńNo to koniecznie gofrujesz na deserek :)
UsuńMarzę o gofrownicy. Mój małżonek twierdzi że mi nie kupuje w trosce o moje "dietowanie"
OdpowiedzUsuńTakie muszę chociaż spróbować :O
Gofrownica dobra rzecz, a z gofrów moim zdaniem najbardziej tucząca jest bita śmietana i nutella ;) także na zakupy gofrownicy marsz!
UsuńZaraz po mężowej wypłacie kupuję :) Bo nudzą mnie codziennie kanapki na śniadanie, a Twoja wersja jest zdrowa i smaczna na 100%
Usuńteż mam taki słoiczek z jabłkami do wykorzystania i...ochotę na te gofry! na maśle orzechowym jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńTo był też mój pierwszy raz, w smaku lekko orzechowe, za to dzięki tłuszczykowi z masła orzechowego bajecznie chrupiące ;)
Usuńzaraz bede probowac piec:)
OdpowiedzUsuńa co z tym mlekiem? w sladnikach go nie ma,a w recepcie tak?
OdpowiedzUsuńMarika przepraszam :( Faktycznie z rozpędu napisałam "mleko" a robiłam na wodzie, ale już zmieniłam, mam nadzieję, że wszystko wyszło OK.
Usuńwszystko poszlo dobrze, tak myslalam ze to pomylka, zdarza sie:) super pyszne wyszly:)
Usuńwitam!czy można pominąć maslo orzechowe lub zastąpić go czymś innym??
OdpowiedzUsuńMożna dać zwykłe masło ale wtedy już nie będą takie orzechowe ;) Aczkolwiek na pewno się udadzą, bo to też tłuszczyk tylko ciut inny.
UsuńAch nie mam gofrownicy...:(
OdpowiedzUsuńO, na wodzie gazowanej nie robiłam. Na zdjęciu wyglądają bardzo kusząco i apetycznie. Robie
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis ..dziękuje za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńWczoraj się skusiłam i są pyszne :) Dzięki :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, przed chwilą wsiamałam:D. Pysznie:D
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
OdpowiedzUsuń