Strony

środa, 18 lipca 2012

Ziemniaki z jajkiem - smaki dzieciństwa

Smaki dzieciństwa...
Nie mojego, ale mojego Małżowego...
U niego w domu jadało się takie ziemniaczki smażone z jajkiem, do tego kubek kefiru i ewentualnie ogórek w łapce (znaczy się dłoni).
U mnie takich potraw nie jadaliśmy, ale postanowiłam posmakować tego co jadał mój Małż, gdy był małym chłopcem.
Wyszło bardzo smaczne, sycące, odchudzone (bez masełka smażyłam, dzięki za wymyślenie teflonu!) do tego suróweczka i obiad rewelacja!

Proporcje dla 2 osób:

ziemniaki młode (u nas 10 małych)
jajka (u nas 4)
sól i pieprz

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, pokroić w plastry i ułożyć na patelni. Smażyć do zarumienienia, około 10 minut na dużym ogniu. Wbić na patelnię jajka i wymieszać z ziemniakami, smażyć do ścięcia. Doprawić solą i pieprzem.




PRZEPIS WĘDRUJE DO AKCJI NA DURSZLAKU:

7 komentarzy:

  1. Przysmak mojego Dziadka. Odsmażane ziemniaki, jajko może nie koniecznie, ale do tego kefir/zsiadłe mleko i obiad gotowy. Do tego szczęśliwy Dziadek i wszystko pasuje :P :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne wspomnienia :) Miło się wraca do takich chwil...

      Usuń
  2. U nas się też takie jadało. Mama też odsmażała w ten sposób sine kluski :) Jak zostały z obiadu to kroiło się je w plasterki i smażyło z jajkiem i koniecznie dużo pieprzu :) Pychota!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę, czyli to nie fanaberie mojej teściowej ;) inni też takie ziemniaczki znają :) fajnooo ;)

      Usuń
  3. U nas jest jeszcze wersja odsmażone ziemniaczki ze szczypiorkiem, z dodanym pod sam koniec białym serem Pyyycha

    OdpowiedzUsuń
  4. smażone jajko jest bardzo niezdrowe-toksyczne, tak samo jak ziemniak- usmażony wydziela silne kancerogenne skladniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widzisz w mojej wersji nie ma tłuszczu, który sprawiałby, że danie będzie ciężkostrawne, myślę, że zjedzenie takiego dania raz w sezonie nie spowoduje raka :)

      Usuń