Składniki dla 3-4 osób.
szklanka fasoli białej (u mnie z firmy BioFuturo)
4 ziemniaki
2 garści fasolki szparagowej
średniej wielkości cukinia żółta
mała cukinia zielona
mała cukinia zielona
puszka pomidorów lub 3-4 świeże
duża cebula
4 papryczki chili (z zalewy)
przyprawy (papryka ostra, do kurczaka, sól i pieprz)
łyżeczka oleju rzepakowego
Fasolę namoczyć co najmniej 12 godzin. Przepłukać i gotować około godziny w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki oskrobać i ugotować. Fasolkę szparagową oczyścić i ugotować w osobnym garnku. Cebulę pokroić i przełożyć na patelnię, zeszklić z łyżeczką oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory, dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dodać ugotowaną fasolę, fasolkę szparagową oraz pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki. Wszystko doprawić do smaku, na sam koniec wrzucić pokrojoną na małe kawałeczki papryczkę chili. Podawać lekko przestudzone, wtedy wyostrzają się smaki.
Przepis zgłaszam do 4 akcji
Bardzo lubię wegetariańskie leczo a takiego jeszcze nie robiłam, chętnie spróbuję :) Dziękuje za udział w akcji Piekielna kuchnia :)
OdpowiedzUsuńAleż proszę :) Sama przyjemność brać udział w takiej akcji ;) I ten banerek taki piękny...
UsuńDziękuje bardzo :) Narobiłam z 50 zdjęć tej biednej papryczki żeby wybrać jedno które się będzie nadawać ;) Cieszę się, że się podoba:)
UsuńPozdrawiam
Leczo leczo :) To eliksir nie danie. Ale z fasolą jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNa ostro, ale na duży apetyt idealnie się nadaje :D Warto też sprawdzić leczo z kabaczkiem :)
OdpowiedzUsuń