O cieście szpinakowym dowiedziałam się na jednym z przemiłych spotkań w gronie babeczkowym...wspólnie podjęłyśmy wyzwanie i każda z nas obiecała przygotować szpinakowe ciacho w najbliższy weekend...tak oto powstały one - muffinki, może mało zielone, ale za to przepyszne i zdrowe!
A czy potrzeba lepszej rekomendacji niż dziecięce rączki wyciągnięte po jeszcze jeden kawałek?
Spróbujcie koniecznie upiec - nie zawiedziecie się!
A czy potrzeba lepszej rekomendacji niż dziecięce rączki wyciągnięte po jeszcze jeden kawałek?
Spróbujcie koniecznie upiec - nie zawiedziecie się!
Składniki na 12 muffinek
/qucharzyłam na podstawie przepisu Cook yourself.../
szklanka rozmrożonego szpinaku (brykiet)
szklanka wiórek kokosowych (polecam z Lidla, bez siarki)
szklanka mąki (u mnie owsiana)
1/3 szklanki oleju rzepakowego
15-20 tabletek stevii Stevija (rozkruszonych)
pół szklanki napoju kokosowego (do kupienia w DorBio)
łyżeczka proszku do pieczenia
Szpinak odcisnąć z wody, wrzucić do miski wraz z olejem, stevią i napojem kokosowym, który wcześniej należy rozmieszać w pół szklanki ciepłej wody - wymieszać łyżką. W drugiej misce wymieszać suche składniki - uprażone na patelni wiórki, mąkę, proszek do pieczenia. Do mokrych dodać suche - wymieszać łyżką. Nakładać do silikonowych muffinek i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Jedna muffinka ma ok. 120 kalorii, za sprawą dość kalorycznych wiórek kokosowych, ale za to jakże zdrowych...chcecie o nich kilka informacji?
"Wiórki kokosowe obfitują w żelazo, miedź, magnez, potas, kwas foliowy, a
także witaminy B i E. Oprócz tego są bardzo dobrym źródłem
nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu stanowią dosyć cenny
element naszej diety. (...) Warto wspomnieć, że mają dobroczynny wpływ na pracę
układu trawiennego, poprawiając przy tym perystaltykę jelit."
* źródło
Dzięki użyciu napoju kokosowego wzmacniamy jeszcze smak kokosa a potrawa staje się całkowicie wegańska, napój można jednak zamienić na dowolne mleko, jednak niemniej polecam kupić sobie kilogramowe opakowanie proszku do sporządzania napoju, bo ja osobiście wykorzystuję go i do pieczenia i do gotowania, a także jako napój, który fajnie gasi pragnienie - więcej informacji TUTAJ.
Muffinek ze szpinakiem nigdy nie próbowałam, ale pomysł mi się podoba :>
OdpowiedzUsuńmmm muffinki ze szpinakiem - smaczne i zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńSzpinak na słodko, takiego jeszcze nie jedłam, pyszny pomysł, oprócz wiórek również szpinak kupuję w lidlu, bardzo dobry:)
OdpowiedzUsuńMiło widzieć, jak mój przepis krąży po ludziach:) I wszyscy go lubią ;)
OdpowiedzUsuńCzy olej koniecznie musi być rzepakowy?
OdpowiedzUsuńNatomiast mąka może być żytnia albo gryczana? Takie mam w domu ;)
oczywiście ze nie musi być rzepakowy, ale mąka powinna być glutenowa, więc prędzej zytnia niz gryczana.
UsuńŚlicznie dziękuję ;). A jakbym chciała użyć świeżego szpinaku i go zmiksować to ile powinnam użyć? ;)
UsuńNie wyszło mi, nie urosło wcale, nie wiem czemu... ;(
OdpowiedzUsuńNo moje też nie są jakieś wyrośnięte, to raczej standard przy wypiekach mało typowych :)
Usuń