Strony

niedziela, 24 marca 2013

Daktylowe placki śniadaniowe

Mój autorski przepis :) Fajnie, ze potrafię już namieszać coś z czymś i wychodzi z tej mieszanki całkiem przyzwoita potrawa. Daktylowe placki śniadaniowe powstały z nieudanej próby stworzenia sosu daktylowego do gofrów, sos był zbyt rzadki, więc wylądował w lodówce i czekał na swoją kolej. Szybko wymyśliłam jak można go spożytkować. Oto przepis:

Składniki na 15 placków

10 daktyli
200 ml mleka  (u mnie napój kokosowy w proszku rozmieszany z wodą - można kupić w sklepie DorBio)
3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego

Z tych składników przygotowujemy wcześniej sos, gotujemy mleko z daktylami, aż te całkowicie się rozpadną (można pomóc blenderem, ja gotowałam i miksowałam w Theromixie). Gdy mleko z daktylami przestygną dodajemy mleko w proszku i mieszamy energicznie, żeby nie było grudek.
szklanka mąki pełnoziarnistej Lubella
3 łyżki mąki gryczanej (zmielona kasza gryczana)
pół szklanki musli bez cukru (np. Sante z jagodami goji)
płaska łyżeczka sody
2 jajka

Do sosu daktylowego dodajemy pozostałe składniki placków, mieszamy łyżką. Nakładamy na rozgrzaną patelnię - można przed pierwszym nałożeniem ciasta posmarować patelnie lekko tłuszczem. Jedna łyżka ciasta = jeden placek. Smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu. 
Im ciasto dłużej stoi w misce tym bardziej gęstnieje, dlatego lepiej się pospieszyć, żeby nie trzeba było rozrzedzać. 

Zjedliśmy w niedzielne, poremontowe śniadanie, popijając wodą kokosową z bananem i cytryną. 
Skład: 76% - naturalna woda kokosowa, 20% - miąższ z banana, max. 4% - sok cytrynowy
Dlaczego wybieram wodę kokosową Vivalife? Przeczytajcie...i zerknijcie na stronę internetową producenta, wiele cennych informacji, które systematycznie będę Wam zamieszczać na blogu, bo naprawdę warto poznać właściwości wody kokosowej z młodych kokosów. ODNOŚNIK DO STRONY PRODUCENTA TUTAJ.

12 komentarzy:

  1. Daktylowe? Już je lubię, bo to moje ulubione suszone owoce. Smakują jak karmelki. Dodając do tego smak placuszków, wychodzi coś naprawdę pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne placuszki , przyznam ,ze nie jadłam jeszcze daktyli ,ale pewnie takie placuszki pysznie smakują ;d słodko i zdrowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też się ogromnie cieszę jak sama wymyślam jakiś przepis i później wychodzi z tego coś pysznego :) Chciałabym żeby ktoś zrobił mi takie placki dziś na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię daktyle i placuchy, więc biorę;).

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam połączenie daktyli z mlekiem czy jogurtem, placki tym bardziej, więc dziękuję za inspirację ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię takie kombinacje, a daktyle są tak bosko słodkie i w zdrowy sposób zastępują mi cukier, więc je kocham miłością nieskończoną!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa sprawa z tą wodą kokosową. Nie wiedziałam , że jest tak zdrowa. Ciekawe czy dzieci mogą pić ta wodę kokosową?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja zabieram się za omlety bananowe. Zapraszam na mojego bloga http://idaposilki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają super :)

    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń