Strony

czwartek, 9 maja 2013

Wegetariański cheesburger z grilla

Można zrobić wersję domową i grillową, obie jednakowo smaczne, nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu. Użyjcie takiej buły jaką najbardziej lubicie (u mnie ciabatta cebulowa), ser camembert też można dać smakowy np. z zielonym pieprzem, u mnie Turek lekki naturalny.

Składniki na 2 cheesburgery

krążek camemberta
pomidor
sałata roszponka
odrobina ketchupu
sól i pieprz

2 bułki

Ser przecinamy wzdłuż na pół, tak abyśmy otrzymali dwa serowe krążki. Układamy ser na połowie bułki i:
a) wersja z piekarnikiem - wstawiamy bułkę z położonym serem oraz drugą "suchą" część do piekarnika na ok 10 minut (temp. 150-160 stopni), wyciągamy dopiero jak ser zacznie się rozpuszczać, sucha część bułki będzie chrupiącym wierzchem zamykającym nam całość w swoistego "cheesburgera";
b) wersja z grillem - część bułki z serem, przykrywamy drugą, wierzchnią częścią bułki, zawijamy w sreberko i grillujemy  ok. 10-15 minut, aż ser zacznie się ciągnąć.
Po przygotowaniu bułek z serem dokładamy plasterki pomidora, sałatę, doprawiamy i dekorujemy ketchupem. 
Smacznego!

Wegetariański grill - edycja 2

6 komentarzy:

  1. Dziękuję :) Smakuje równie smacznie jak wygląda, mam nadzieję, że się skusisz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kusisz *.*

    zapraszam na tortillę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh jak cudownie się serek ciągnie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteś wegetarianką, ale camembert nie jest wegetariański, gdyż w składzie ma podpuszke

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W żółtym serze również jest podpuszczka, niektóre firmy mleczarskie twierdzą, że używają chemicznej podpuszczki, jeśli jednak tak nie jest to nie jestem wegetarianką, nie jem mięsa.

      Usuń