Strony

piątek, 9 sierpnia 2013

Musztardowa pasta z awokado

Szybka pasta na śniadanie, zmiksowana w Thermomixie, przełożona na ciężki, zakwasowy chleb kupiony od "pani ze wsi". Do tego plasterek pomidora, zmielony pieprz i odrobina siemienia lnianego w kolorze złocistym. Zdrowe tłuszcze, białko i witaminy, do tego zbożowy błonnik. Śniadanie idealne.
A do tego A do tego bio-musztarda z Primaviki wzbogacająca smak, tym bardziej, że musztarda, poza walorami smakowymi, dzięki zawartym w gorczycy związkom chemicznym, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie, zwłaszcza tłuszczów.

Musztarda wywodzi się ze starożytnego Rzymu. Powstała na początku naszej ery i od razu uznano ją za przyprawę o właściwościach leczniczych. Zawdzięcza to głównie ziarnom gorczycy, która jest świetnym lekarstwem na zaparcia, niestrawności, nieżyt żołądka i jelit oraz inne zaburzenia trawienia. Działa oczyszczająco, przeciwbakteryjnie i obniża ciśnienie krwi. *

Składniki

pół awokado
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżeczki musztardy Bio Primavika
łyżka złocistego siemienia lnianego

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Kilka słów o awokado - więcej znajdziecie tutaj.

Dla niektórych może być zaskoczeniem, że jest to owoc, a nie warzywo. W niektórych rejonach świata awokado nazywane jest gruszką aligatora ze względu na swój kształt oraz ciemnozieloną, chropowatą skórkę.

Chociaż awokado zawiera dużo kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych.

Tłuszcze awokado są zdrowe dla serca – gdyż są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3. Poza tym, że awokado faktycznie jest zdrowe, istnieje wiele sposobów, aby się nim cieszyć. Od kilku przepisów na guacamole, poprzez dodawanie awokado do sałatek, aż po używanie go jako zamiennik wędlin na kanapkach.

Byłoby idealnie kupować zawsze organiczne, ale nie musimy tego robić w przypadku awokado.
Jak do tej pory nie ma awokado genetycznie modyfikowanych, a Environmental Working Group na swojej liście „czystej 15” (warzyw i owoców) zamieściła nie-organiczne awokado jako owoce, w których prawie nie wykrywa się pozostałości pestycydów.

6 komentarzy:

  1. a gdzie w sieci można zobaczyć tą listę?

    OdpowiedzUsuń
  2. A np. tutaj - http://www.ewg.org/foodnews/summary.php

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie rządzi musztarda francuska, uwielbiam ją i dodaje do sałat, rukoli i świeżego szpinaku; jest niezastąpiona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Francuska też jest pyszna i te jej strzelające ziarenka gorczycy! Ja ogólnie mało musztardy używam, a przygotowując ten przepis dowiedziałam się, że jest całkiem wartościowym dodatkiem, od którego wcale nie trzeba stronić.

      Usuń
  4. Mniam mniam, aż chyba też się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń