Strony

niedziela, 22 grudnia 2013

Omlet z mąką orzechową

Orzechy - pamiętam, że kiedyś ich nie lubiłam. Obecnie nie wyobrażam sobie bez nich życia, prawie codziennie lądują na moim talerzu, a to jako przekąska, a to jako dodatek do śniadania lub deseru. Wiele razy ze zmielonych orzechów robiłam pesto do makaronu i wcinałam je w porze obiadowej. Dziś zobaczycie, że z orzechów można także zrobić omleta - a dokładniej z mąki orzechowej, którą w stałej ofercie posiada sklep BadaPak


Składniki na omleta

2 czubate łyżki mąki orzechowej
2 jajka
3 łyżki mleka
szczypta soli

Z białek i soli ubić sztywną pianę, pozostałe składniki wymieszać łyżką. Przełożyć do nich pianę i delikatnie połączyć. Przelać na rozgrzaną patelnię (można dać kropelkę oleju). Smażyć do zarumienienia pod przykryciem na niewielkim ogniu, w razie konieczności przełożyć na drugą stronę. 
Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie domowy dżem truskawkowy, "mąka" orzechowa oraz kilka sztuk chrupiących orzechów (nerkowców, migdałów i laskowych).

7 komentarzy:

  1. orzechowy omlet musi smakować obłędnie! czas się wyposażyć w taką mąkę i zasmakować w tak pysznym śniadaniu :) widzę nerkowce <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam orzechy , gdyby nie tylko ta moja wysypka to jadłabym je kilogramami <3

    OdpowiedzUsuń
  3. mam mąkę orzechową, więc na pewno zrobię ten omlet ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też nie mogę żyć bez orzechów. Oprócz brazyliskich, za nimi nie przepadam, ale reszta to pokarm bogów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie prawie codziennie, a zawsze codziennie. Choć do mąk orzechowych jeszcze dostępu nie miałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jajka chyba nie są wege... czy coś pomyliłam?

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepraszam, nie doczytałam, że jesteś wegetarianką nie weganką. Mój błąd.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń