Strony

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Pulpety jaglane z sosem pomidorowym

Znalazłam je na portalu wegedzieciak.pl i wiedziałam, że muszę spróbować - bo ilość pochlebnych opinii na ich temat była powalająca. Kasza jaglana, soczewica i przysmażona cebulka - czyż to może być niesmaczne? Nie ma opcji! Do tego pikantny sos pomidorowy z czosnkiem i cebulką oraz makaron. 
Obiad z serii tych idealnych. 

Składniki na 20 pulpetów (wegańskich)

2 duże cebule
2 łyżki oleju do smażenia
przyprawy wg uznania

Kaszę i soczewicę należy przepłukać pod bieżącą, zimną wodą. Przełożyć do garnka i zalać 4 szklankami ciepłej wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 40 minut, aż do całkowitego odparowania wody. Cebule pokroić w kostkę i zarumienić na rozgrzanym oleju. Ciepłą kaszę z soczewicą połączyć z zeszkloną cebulką, siemieniem lnianym i przyprawami - zmiksować do uzyskania w miarę gładkiej masy. Łyżką nabierać ciepłą masę i formować kulki, układać je na tacy. Odstawić do całkowitego ostygnięcia - można nawet wstawić do lodówki na 2-3 godziny, wtedy będą miały jeszcze lepszą konsystencję. 

Użyłam składników firmy Sante (kasza jaglana, soczewica czerwona, siemię lniane)

W tym czasie przygotować sos pomidorowy (wersja najprostsza)

opakowanie przecieru pomidorowego w kartoniku
2 ząbki czosnku
cebula
przyprawy czerwone (papryka słodka, chilli, mieszanka ostra oraz sól)
łyżka oleju do smażenia

Czosnek i cebulę poszatkować, przysmażyć na patelni z olejem do zarumienienia, zalać przecierem pomidorowym i doprawić do smaku. Zagotować. Do gorącego sosu przełożyć tyle pulpetów ile będziemy w stanie zjeść i całość trzymać na wolnym ogniu, aby pulpety się zagrzały. 

W osobnym garnku ugotować ulubiony makaron, odcedzić i przełożyć na talerz. Polać sosem i przełożyć pulpety na talerz.

Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Uwielbiam pulpety i kaszę jaglaną! Pomimo tego, że wegetarianką nie jestem, dodaję do zakładek i na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo, muszę koniecznie takie zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moje ulubione pulpeciki! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie przyprawy będą pasować do kotletów? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć gotowej mieszanki do kotletów mielonych (bardzo ją lubię), lub po prostu sól, pieprz i trochę papryki czerwonej.

      Usuń
  5. Czy te pulpety mozna zamrozic przed gotowaniem ich w sosie , czy moze lepiej zamrozic calosc? pytam bo to bardzo fajne danie a w zyciu studenckim nie zawsze jest czas na przygotowywanie posilkow a takie zamrozone to oszczednosc czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pulpety najlepiej zamrozić same, bez sosu, każdą kuleczkę osobno gdy trzeba będzie to się je tylko wyciągnie i wrzuci do sosu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dziś:) są pyszne. Pani Koralino - gratuluję pomysłów i przepisów. Czekam z niecierpliwością na kolejne!!! zaglądam tu codziennie:)
    Pozdrawiam. Ania

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam
    właśnie zrobiłam pulpety - ale nie da się ich formować strasznie się kleją, co zrobiłam nie tak ?

    OdpowiedzUsuń