Strony

środa, 6 sierpnia 2014

Spaghetti z cukinią i cieciorką w sosie pomidorowym

Nie będę się tłumaczyć, bo powinnam dostać porządnego kopa w tyłek....ostatni miesiąc ciąży, a ja zebrałam się wreszcie zrobić wpis z jedzeniem. To może oznaczać powrót....ale wcale nie musi ;) Jak będę miała takie złote dziecko jak Tysia i przede wszystkim JA będę umiała się zorganizować w nowej sytuacji to oczywiście można liczyć na wysyp przepisów...ale czy będę umiała? Nie wiem, i jeszcze przez kilkanaście dni się nie dowiem. 

Zapraszam dziś na spaghetti z cukinią (sezon trwa!) i cieciorką (bo białka nam trza) w sosie pomidorowym (bo on zawsze do makaronu pasuje). 

Składniki na 2-3 porządne porcje obiadowe

opakowanie makaronu spaghetti

duża cukinia zielona
szklanka suchej cieciorki (ja mam wciąż zapasy z BadaPak)
duża cebula
kartonik przecieru pomidorowego (500 ml)
ulubione przyprawy 
odrobina oleju do przysmażenia cebulki


Zaczynamy od cieciorki - niestety jak to strączek, trzeba ją namoczyć, co najmniej 12 godzin, a potem godzinę gotować. Cebulkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem, "zezłacamy". Do tego wędruje pokrojona cukinia ZE SKÓRKĄ. Przykrywamy patelnię pokrywką, żeby cukinia zmiękła. Dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy, a na sam koniec odsączoną z wody cieciorkę. Całość gotujemy razem max. 5 minut. W drugim garnku gotujemy spaghetti, wody nie musimy solić jeśli mamy dobrze doprawiony sos. 
Łączymy makaron z sosem i...smacznego. 

8 komentarzy:

  1. Wszystkiego dobrego :)
    Uwielbiam takie propozycje na obiad - szybko i smacznie, a do tego zdrowo :) Często jem makaron w takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  2. ojtam ojtam od razu kop... Będzie dobrze i ...baaaardzo miło Cię znów czytać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuję, bo bardzo mi się spodobało, że to taki prosty przepis. No i z cieciorką, którą lubię. :)

    I pięknego najbliższego czasu, bo to ogromna zmiana. Niełatwo się zorganizować - coś tam jeszcze pamiętam sprzed kilkunastu lat. :) Mam nadzieję, że czasem podrzucisz nam coś pysznego do jedzenia, a przede wszystkim, że się po prostu odezwiesz. :)
    Powodzenia, Koralino! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo, a ostatnio myślałam co zrobić z ciecierzycy :D

    Zapraszam do mnie, dopiero startuję z blogiem, na którym trochę o zdrowiu, trochę o yodze, trochę o kuchni i trochę o kosmetykach!
    http://zdrowotnieiradosnie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pyszniutko :) wykorzystam jako inspirację na weekendowe gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! Co prawda naglił mnie czas i użyłam cieciorki z puszki ale wyszło pyszne :) Gotowałam jedną porcje i została mi połowa puszki cieciorki - Ma Pani pomysł co mogę zrobić z nią zrobić? Myślę o zmiksowaniu jej na pastę może się udać?

    K.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam :) pierwszy raz jestem na stronce i strasznie mi sie podobaja Twoje przepisy :) szybko i zdrowo w sam raz dla pracującej mamy która właśnie została wege :) POZDRAWIAM ! napewno bedę zaglądaa

    OdpowiedzUsuń