Strony

środa, 19 listopada 2014

Krem ziemniaczany z cheddarem

Dlaczego jest tak, że taka sama miska zupy "normalnej" i zupy zmiksowanej na krem inaczej zapełnia żołądek? Oczywiście kremowa porcja "trzyma" nas dłużej, szybciej się najadamy i bardziej rozgrzewamy przy jedzeniu. Dodatek cheddara sprawia, że krem ziemniaczany staje się ostry i wyrazisty w smaku, a lekkie groszki owsiane idealnie dopełniają całości swoją "chrupkością" :) 

Składniki 

5 ziemniaków
2 marchewki
pietruszka (korzeń)
kawałek selera
kawałek pora
woda + ulubione przyprawy

ser cheddar starty na tarce

Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą z przyprawami i gotujemy aż warzywa zmiękną. Miksujemy całość do uzyskania kremowej konsystencji. Po przelaniu do miseczek obsypujemy zupę startym cheddarem i groszkami ptysiowymi owsianymi. 

Szybko, suto i zdrowo  -  smacznego!

1 komentarz:

  1. Ślinka mi pociekła - uwielbiam kremy z dodatkiem cheddara a ziemniaczanej daaaawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń