Strony

poniedziałek, 18 maja 2015

Lekki obiad ze szparagami

Będę chyba wyklęta przez społeczeństwo blogerów kulinarnych ale jakoś nie pieję zachwytem nad szparagami. Owszem zjem, nie powiem, żebym nie lubiła, ale nie mam czegoś takiego jak zdecydowana większość ostatnich wpisów na blogach - "miłość", "ambrozja", "nie wyobrażam sobie maja bez nich" ;) Zdecydowanie wolę zielone, bo jest przy nich mniej roboty. Robię przeważnie na parze, bo po pierwsze szybko, a po drugie zdrowo. 
Zapraszam Was na bardzo lekki obiad wiosenny, ze szparagami w roli głównej. 

Składniki na 2 porcje

pęczek zielonych szparagów
brokuł
4 jajka (po 2 na osobę)
łyżeczka oleju np. kokosowego (można kupić w Bio-Krainie)

mały jogurt grecki lekki
łyżka majonezu (opcjonalnie)
sól i pieprz

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałą część i umieścić w naczyniu do parowania wraz z pokrojonym na mniejsze części brokułem. Gotować na parze około 7 - 10 minut. Jajka usmażyć na rozgrzanym tłuszczu  - w zależności od gustu żółtko może być płynne lub ścięte. Posolić i popieprzyć. 

Jogurt wymieszać z majonezem i przyprawami. Polać nim miękkie warzywa. 



Smacznego!

2 komentarze:

  1. w koncu ktos odmienia prawidlowo slow szparag ;) a nie szparaga :D

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe ja z tych od "ambrozji" i wszystkich innych ochów i achów i wolę białe (mimo obierania) , ale taki obiad jak pęczek zielonych szparagów + coś to w maju moje ukochane menu :) Buziaki dla Waszej trójki :*

    OdpowiedzUsuń