Lubię chrupiące, a latem lubię sałatki. Dziś zapraszam na brokułową sałatkę z chrupiącymi płatkami kukurydzianymi - bez cukru - które możecie nabyć w sklepie Bio-Kraina.
brokuł
sałata rzymska lub lodowa
szczypiorek
młody por
2 duże, malinowe pomidory
opakowanie sera typu feta
5 jaj ugotowanych na twardo
3-4 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
3-4 łyżki płatków kukurydzianych bez cukru
sól i pieprz do smaku
Brokuł sparzyć i obgotować maksymalnie 4 minuty, odcedzić i pokroić na mniejsze cząsteczki. Pozostałe warzywa i nabiał pokroić wg uznania, obsypać siemieniem oraz przyprawami. Nałożyć porcje na talerze i dodać płatki kukurydziane, aby były chrupiące należy zrobić to przed samym jedzeniem.
Oooo, nie wpadłabym na pomysł z płatkami do sałatki! :)
OdpowiedzUsuńZdrowotnieiradosnie
Ciekawy składnik do sałatki - płatki kukurydziane, chyba bym na to nie wpadła:-) Ja uwielbiam połączenie brokułów z prażonym słonecznikiem! Takie przepisy są bardzo inspirujące, ponieważ można wymieniać różne składniki i stworzyć zupełnie inną sałatkę.
OdpowiedzUsuń