Strony

wtorek, 22 maja 2012

Zupa krem z pomidorów i czerwonej papryki

Pomidorowa, jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Robi się ją szybko, szybko również znika w czeluściach brzuchów zadowolonych domowników. Jeśli dodatkowo podana jest ze smacznym i zdrowym ryżem marki Sonko to już niczego nam do szczęścia nie potrzeba. 
 
- czerwona papryka
- puszka pomidorów (u mnie niekrojone, i tak wszystko będzie zmiksowane)
- marchewka
- cebula
- przyprawy i woda 

+ szklanka ryżu (dziki i paraboiled marki Sonko)
(ewentualnie makaron, grzanki, groszek ptysiowy, ziemniaki)

Cebulę pokroić i przysmażyć na patelni z kropelką tłuszczu. Paprykę pokroić na mniejsze cząstki, dodać potartą marchewkę i wszystko poddusić około 10 minut po czym przełożyć do garnka zalać wodą  (ok. pół litra wody u mnie wyszło, co by dość gęsta była) i pomidorami z puszki, przyprawić, gotować ok. 15 minut (u mnie w Thermomixie). W osobnym garnku ugotować ryż/makaron/ziemniaki. Zupę potraktować blenderem (ja zmiksowałam w TM).



1 komentarz:

  1. Świetny pomysł na zupę! Wyszła przepyszna!!! Na pewno nie raz do niej jeszcze wrócę!

    OdpowiedzUsuń