Fajne ciasto, lekkie, nietłuste - myślę, że nawet dla tych co wiecznie na diecie.
Inspiracja z tego przepisu KLIK
Składniki:
- 300 g maku
- 200 g cukru trzcinowego, nierafnowanego(szklanka)
- 150 g masła
- 300 g jabłek (2 duże jabłka, obrane)
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek kaszy manny
Białka
ubić na pianę i odstawić. Masło, żółtka, cukier
utrzeć. Proszek do pieczenia wymieszać z kaszą manną i dodać do masy.
Delikatnie wmieszać do masy ubite białka. Następnie stopniowo, na
przemian dodawać mak i starte (na tarce o dużych oczkach) jabłka. Piec
ok.45 min., w temp. 180 stopni C. Wyszła mi keksówka (24 CM ) oraz 5 muffinek silikonowych w kształcie serduszek.
Jak dla mnie przepyszne! Świetny przepis, ale następnym razem chyba dam więcej jabłek, bo na bank będzie następny raz !! ^^
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny przepis! Jeżeli ktoś lubi mak to jak najbardziej polecam! :))
OdpowiedzUsuńO, zapowiada się ciekawie, muszę spróbować. Ta ilość jajek trochę przeraża, ale jak rozumiem jest to cena za brak mąki? a ten mak to taki suchy czy zmielony?
OdpowiedzUsuńMożna przemielić będzie bardziej wartościowy!
OdpowiedzUsuńjak długo to ciasto zachowuje świeżość? ;)
OdpowiedzUsuń