wtorek, 5 czerwca 2012

Ciasto jabłkowo-makowe bez mąki

Fajne ciasto, lekkie, nietłuste -  myślę, że nawet dla tych co wiecznie na diecie.
Inspiracja z tego przepisu KLIK

Składniki:
- 300 g  maku
- 200 g cukru trzcinowego, nierafnowanego(szklanka)
- 150 g masła
- 300 g jabłek  (2 duże jabłka, obrane)
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek kaszy manny
 
Białka ubić na pianę i odstawić. Masło, żółtka, cukier utrzeć. Proszek do pieczenia wymieszać z kaszą manną i dodać do masy. Delikatnie wmieszać do masy ubite białka. Następnie stopniowo, na przemian dodawać mak i starte (na tarce o dużych oczkach) jabłka. Piec ok.45 min., w temp. 180 stopni C. Wyszła mi keksówka (24 CM ) oraz 5 muffinek silikonowych w kształcie serduszek. 



5 komentarzy:

  1. Jak dla mnie przepyszne! Świetny przepis, ale następnym razem chyba dam więcej jabłek, bo na bank będzie następny raz !! ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie świetny przepis! Jeżeli ktoś lubi mak to jak najbardziej polecam! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. O, zapowiada się ciekawie, muszę spróbować. Ta ilość jajek trochę przeraża, ale jak rozumiem jest to cena za brak mąki? a ten mak to taki suchy czy zmielony?

    OdpowiedzUsuń
  4. Można przemielić będzie bardziej wartościowy!

    OdpowiedzUsuń
  5. jak długo to ciasto zachowuje świeżość? ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...