Strony

czwartek, 14 czerwca 2012

Kotlety pieczarkowe

Przepis znaleziony u towarzyszki "niedoli" czyli odchudzaczki z Vitalii.
Lekko zmodyfikowany, przez co kotlety nie chłoną tłuszczu. Wiadomo, że jak to warzywne kotlety są dość miękkie i przy nieodpowiednich przyrządach do obracania mogą sprawić trudność, ale wystarczy płaska "szpachelka" i jak widać są całe i okrągłe:)

- 30 dag pieczarek 
3/4 szklanki płatków owsianych (u mnie orkiszowe z EkoProdukt)
szklanka bulionu warzywnego (u mnie mieszanka różnych przypraw rozmieszana w wodzie)
jajko, 
garść prażonej cebulki lub cebula zeszklona na kapce oleju
 sól, pieprz, 
olej, 
 2 łyżki bułki tartej / otrębów (u mnie pszenne ViVi) +  do panierowania 
 Płatki owsiane ugotuj na gęsto w bulionie warzywnym. Przestudź. Pieczarki potrzyj na grubych oczkach, ja używam Thermomixa - 5 sekund mielenia pozycja 5-6. Uduś, często mieszając, aż cały płyn odparuje. Lekko przestudzone grzyby połącz z płatkami, cebulką i jajkiem. Dopraw do smaku solą i szczyptą mielonego pieprzu. Dodaj bułkę tartą/otręby i dokładnie wymieszaj.Zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej/otrębach i usmaż na rozgrzanym oleju (u mnie oczywiście minimum tłuszczu, dlatego wygląd nie jest złocisty)


6 komentarzy:

  1. na pewno zrobie

    www.magicznykociolek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Tu towarzyszka niedoli bardzo podoba mi sie TWOJA MODYFIKACJA :)))) pozdówki Ania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za ten przepis! Nareszcie wyszły mi jakieś kotlety wegetariańskie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przpeis pochodzi ze strony www.polki.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O proszę, krążył po Vitalii i ja go znam z tego portalu.

    OdpowiedzUsuń
  6. One są przepszyne! Mojemu mężowi się aż uszy trzęsły tak wcinał! Dla mnie IDEALNE :)

    OdpowiedzUsuń