Przepis znaleziony u towarzyszki "niedoli" czyli odchudzaczki z Vitalii.
Lekko zmodyfikowany, przez co kotlety nie chłoną tłuszczu. Wiadomo, że jak to warzywne kotlety są dość miękkie i przy nieodpowiednich przyrządach do obracania mogą sprawić trudność, ale wystarczy płaska "szpachelka" i jak widać są całe i okrągłe:)
- 30 dag pieczarek
3/4 szklanki płatków
owsianych (u mnie orkiszowe z EkoProdukt)
szklanka bulionu
warzywnego (u mnie mieszanka różnych przypraw rozmieszana w wodzie)
jajko,
garść prażonej cebulki lub cebula zeszklona na kapce oleju
sól, pieprz,
olej,
2 łyżki bułki tartej / otrębów (u mnie pszenne ViVi) + do
panierowania
Płatki owsiane ugotuj
na gęsto w bulionie warzywnym. Przestudź. Pieczarki potrzyj na grubych oczkach, ja używam Thermomixa - 5 sekund mielenia pozycja 5-6. Uduś, często mieszając, aż cały płyn odparuje. Lekko przestudzone
grzyby połącz z płatkami, cebulką i jajkiem. Dopraw do smaku solą i szczyptą mielonego
pieprzu. Dodaj bułkę tartą/otręby i dokładnie wymieszaj.Zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej/otrębach i usmaż na rozgrzanym oleju (u mnie oczywiście minimum tłuszczu, dlatego wygląd nie jest złocisty)
na pewno zrobie
OdpowiedzUsuńwww.magicznykociolek.blox.pl
Tu towarzyszka niedoli bardzo podoba mi sie TWOJA MODYFIKACJA :)))) pozdówki Ania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis! Nareszcie wyszły mi jakieś kotlety wegetariańskie :)
OdpowiedzUsuńTen przpeis pochodzi ze strony www.polki.pl :)
OdpowiedzUsuńO proszę, krążył po Vitalii i ja go znam z tego portalu.
OdpowiedzUsuńOne są przepszyne! Mojemu mężowi się aż uszy trzęsły tak wcinał! Dla mnie IDEALNE :)
OdpowiedzUsuń