Strony

niedziela, 1 lipca 2012

Bułeczki cynamonowe (przepis skandynawski)

Bułeczki cynamonowe rozpoczynają cykl przepisów znalezionych w książkach.
W tym przypadku nie było dokładnego przepisu, ale bohaterowie co rusz zajadali się owym przysmakiem.

W jakiej książce je znalazłam? - zobacz u Agi, co czyta bo lubi - KLIK

Wujek Google pomógł mi z odpowiedzią na pytanie: "Jak je zrobić?" i tak powstały one - Skandynawskie Bułki Cynamonowe 

Ciasto drożdżowe:
- 650 gram mąki (350 mąki pszennej np. tortowej i 300 gram mąki pszennej pełnoziarnistej np. Gdańskie Młyny)
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 (niepełne, 400 ml) szklanki ciepłego mleka 1,5%
- 50 gram świeżych drożdży  
- 2 jajka
- 100 gram roztopionego masła

Nadzienie:
- cynamon
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- pół szklanki żurawiny
- duża garść migdałów
- 50 gram masła

oraz:
jajko i odrobina mleka - do posmarowania bułeczek

Ciasto:
Masło roztopić i ostudzić. Zrobić zaczyn z drożdży, szklanki mleka i cukru (w wysokim naczyniu bo będzie rosło), odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Mąki wymieszać z solą, dodać zaczyn drożdżowy oraz masło wymieszane z drugą szklanką mleka i jajkami. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką. Odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.

Nadzienie:
Masło roztopić. Dodać do niego cukier, pokrojoną żurawinę i zmielone migdały. Wymieszać. 


Ciasto podzielić na pół, rozwałkować prostokąt, posypać cynamonem (można rozsmarować dłonią po całej powierzchni), nałożyć połowę nadzienia. Zwinąć z ciasta rulon i kroić ostrym nożem małe prostokąty wg naszych upodobań co do bułek. Układać je na blasze z papierem do pieczenia,posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i  piec 20 minut w temp. 200 stopni.

Wyszło 20 bułek, część zjedliśmy na śniadanie, a część poszła do zamrażarki, będzie kiedyś na leniwy poranek.






1 komentarz:

  1. Moje chłopaki uwielbiają takie bułeczki:))Ostatnio jednak raczę ich jagodziankami:)
    Pozdrawiam ciepło:)
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń