Strony

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Zielony makaron na szybko

Błyskawiczne danie, zdrowe - lekkie - a jednak bardzo sycące. Całość zajmuje max.30 minut, z uprzątnięciem quchni ;)

Składniki dla 4 osób

opakowanie szpinaku mrożonego
świeży brokuł
groszek konserwowy (bez cukru np. Nasza Spiżarnia)
2 ząbki czosnku

opakowanie makaronu pełnoziarnistego
łyżeczka oliwy lub oleju 

żółty ser do posypania (u mnie wędzony Tylżycki)
przyprawy (u mnie jarzynka bez glutaminianu sodu, przyprawa do kurczaka oraz oregano)

Łyżeczkę oliwy rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy 2 minuty. Dodajemy szpinak i brokuł, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i mieszamy z zawartością patelni, dodajemy groszek. Przyprawiamy do smaku. Na talerzu posypujemy startym żółtym serem o wyrazistym smaku (np. wędzonym). 



5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :) Lubię i szpinak i brokuły a z makaronem to już rozpusta :) Na pewno ściągnę od Ciebie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję to danie to coś dla mnie tez uwielbiam makarony pod każdą postacią.Lasagne to moje ulubione danie;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, właśnie konsumuję :) Rewelacja, dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry :)
    Przepiękne danie :) Wygląda tak smakowicie :)

    Czy pozwolisz, że skorzystam ze zdjęcia i przepisu na swoim blogu?
    Oczywiście zamieszczam źródło :)

    OdpowiedzUsuń