Strony

środa, 12 września 2012

Gulasz z soczewicy i kalafiora

Nieubłaganie zbliżamy się do jesieni, dziś plucha i zimno. 
Dzieci w szkole już mnie czymś zaraziły i kicham i prycham.
Na rozgrzanie w to pochmurne środowe popołudnie zrobiłam gulasz z soczewicy i kalafiora (rozpoczynam serię przepisów z cyklu "Czyścimy Szafki")

Składniki na 3-4 porcje

szklanka soczewicy czerwonej lub zielonej
2-3 ziemniaki
2 duże marchewki
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora lub cebuli
kilka pieczarek
pół kalafiora
ewentualnie puszka pomidorów 
przyprawy + natka pietruszki

Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zielona ok. 20-30 minut, czerwona 15 minut). W drugim rondelku zagotować ziemniaki (pokrojone w kostkę) wraz z pozostałymi warzywami. Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości połączyć z soczewicą, dodać puszkę pomidorów i przyprawy, dusić razem 5 minut. Podawać ciepłe jako samodzielne danie lub jako dodatek np. do brązowego ryżu lub kaszy.

6 komentarzy:

  1. no nie wierzę, ja właśnie zaczęłam grzebać po puszkach, szafkach i konserwach- dobrze, że zawsze u Ciebie coś mi się podoba i trafia AKURAT :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, podoba mi się ta propozycja, i to bardzo. :) Lubię wegetariański gulasz, a Twój ma w sobie same rzeczy, które lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku! Weszlam na Twojego bloga przypadkowo i wyjsc z niego nie moge. Podziwiam Ciebie za to czego dokonalas! Mysle, ze jestes inspiracja dla wielu osob! no i glosik na pewno oddam ;) a gulasz wyglada apetycznie :)

    Sama tez schudlam przechodzac na wegetarianizm i prowadzac aktywny styl zycia, ale u mnie to bylo ok 5 kg ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Niech moc będzie z nami ;D

      Usuń
  4. dodalam po 2 łyzeczki garam masala i kuminu rzymskiego i jest mniamniusie!

    OdpowiedzUsuń