Szybkie śniadaniowe placuszki, pełne jabłek i twarożku, idealne dla dzieciaków do szkoły!
Składniki na ok. 20 placków
4 jajka (osobno białka i żółtka)
180 g mąki orkiszowej (Gdańskie Młyny)
400 g startych na tarce jabłek
200 g twarożku (u mnie Emilki 0%)
łyżka miodu
łyżka posiekanych migdałów
szczypta soli
Z białek i soli ubić pianę, resztę składników wymieszać z żółtkami po czym pomału dodawać pianę i dokładnie mieszać. Smażyć na patelni, u mnie udało się bez użycia oleju, wyglądają nieco inaczej niż u pani Dorotki, ale są niezwykle smaczne i zasługują na miano dietetycznych!
Jak ja je lubię :) To jedne z moich ulubionych placuszków, jednak nigdy nie wychodzą mi takie grubiutkie
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam, ale przepis wydaje się łatwy, nawet jak na moje skromne umiejętności kulinarne, a placuszki tak smakowicie wygladaja, że chyba spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńKoralino, czy placuszki będą dobre jeśli je usmaże wieczorem, a zabiorę rano do pracy? wyglądają naprawdę super:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie powinny stracić na smaku, choć wiadomo, świeże najsmaczniejsze :) Często tak robię, że wieczorem przygotowuję i rano zjadam także spoko
OdpowiedzUsuń