Strony

czwartek, 25 października 2012

Kalafiorowa z makaronem

Zdarza Wam się rozpocząć dzień od...zupy? 
Ja lubię takie obiadowe śniadania, bo świetnie rozgrzewają zaspane ciało i dają energię na długi czas...
Dziś zapraszam na ukochaną zupę kalafiorową...z dodatkiem makaronu pełnoziarnistego LUBELLA.

Składniki na 3-4 porcje

2 duże ziemniaki
pół kalafiora
duża marchew
cebula
przyprawy wg uznania 
pół szklanki mleka
ok. litra wody

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę albo zetrzeć na tarce albo pokroić w plasterki. Zalać wodą, przyprawić, dodać cebulę  i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dodać mleko i kalafior porwany na małe różyczki, gotować do miękkości kalafiora, na koniec (po wyłączeniu palnika) dodać makaron, przykryć i odczekać ok. 15 minut, aby zmięknął.

2 komentarze:

  1. Nie mogło dziś zabraknąć makaronu :) Nigdy nie dodawałam go do jednej z moich ulubionych zup, jaką jet właśnie kalafiorowa, sale to chyba dobry pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kalafiorową. Hmmm to taki smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń