Ja lubię takie obiadowe śniadania, bo świetnie rozgrzewają zaspane ciało i dają energię na długi czas...
Dziś zapraszam na ukochaną zupę kalafiorową...z dodatkiem makaronu pełnoziarnistego LUBELLA.
Składniki na 3-4 porcje
2 duże ziemniaki
1/4 opakowania makaronu penne pełnoziarnistego
pół kalafiora
duża marchew
cebula
przyprawy wg uznania
pół szklanki mleka
ok. litra wody
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę albo zetrzeć na tarce albo pokroić w plasterki. Zalać wodą, przyprawić, dodać cebulę i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dodać mleko i kalafior porwany na małe różyczki, gotować do miękkości kalafiora, na koniec (po wyłączeniu palnika) dodać makaron, przykryć i odczekać ok. 15 minut, aby zmięknął.
Nie mogło dziś zabraknąć makaronu :) Nigdy nie dodawałam go do jednej z moich ulubionych zup, jaką jet właśnie kalafiorowa, sale to chyba dobry pomysł!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalafiorową. Hmmm to taki smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń