Strony

środa, 24 października 2012

Penne z brokułem i fetą

Jutro, 25 października, obchodzimy DZIEŃ MAKARONU, oj będzie się działo, ja mam zamiar balować 3 dni...zaczynam od dzisiaj! 

A, żebym całkowicie nie straciła głowy czuwa nade mną LUBELLA, która sprezentowała mi pyszne i zdrowe makarony z mąki pełnoziarnistej. DZIĘKUJĘ!

Składniki dla 2 bardzo głodnych osób o_O

3/4 opakowania makaronu penne pióra pełnoziarniste 
500 gram brokuła
pół opakowania sera feta (o niskiej zawartości tłuszczu)
12 pomidorków koktajlowych
papryka żółta
pęczek szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, czubrica zielona)


Brokuł obgotować do miękkości, pokroić na mniejsze cząstki. Ser feta pokroić w kostkę, to samo z papryką. Pomidorki w zależności od wielkości kroimy albo na ćwiartki albo na połówki. Szczypior szatkujemy drobno. Warzywa i ser łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku i zalewamy oliwą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente. Łączymy w całość. 

3 komentarze:

  1. Oj, to jutro szykuje się wyborny makaron :)
    Ta propozycja też jest pyszna. Brokuły i feta to idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyyyysznie wygląda i łatwe sie wydaje do wykonania :-) Coś czuje, ze 'ukradnę' przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jest, biorę i jem bez zastanowienia !

    OdpowiedzUsuń