Strony

czwartek, 13 grudnia 2012

Sznycel z selera i soczewica z cebulką

Czas na propozycję obiadową...
Kotlet jest? Ziemniaki są? Surówka?
No to typowo polskie danie ;)
 
Sznycel z selera (dla 2 osób)
duża, jędrna bulwa selera
jajko
otręby do obtaczania (lub bułka tarta, płatki kukurydziane - co wolicie)
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Seler obrać ze skóry, pokroić na centymetrowe plastry. Obgotować 10 minut w osolonej wodzie. Wyciągnąć na ręcznik papierowy, posypać przyprawami. Moczyć w rozbełtanym jajku i otrębach. Smażyć na rozgrzanym oleju.
 
 
Soczewica z cebulką (dla 2 osób)
 
szklanka czerwonej soczewicy (u mnie Sante)
2 duże cebule
olej do smażenia
sól
 
Soczewicę przygotować wg instrukcji na opakowaniu (gotować ok.10-12 minut w osolonej wodzie). Cebulę pokroić w kosteczkę, zasypać solą i usmażyć na złoto. Połączyć z soczewicą.
 
Podałam z ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Pyszności.

4 komentarze:

  1. Typowe polskie danie, a jednak o ile bardziej zdrowe i mniej kaloryczne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jakoś ostatnio króluje soczewica, a w tym przypadku chyba się zgadałyśmy, bo też robiłam z cebulką, mniam. Pozdr.

    OdpowiedzUsuń