Kolejna wariacja na temat nutelli, tym razem z dodatkiem mielonych migdałów i amarantusa. I niech mi, któraś Mama powie, że jej dziecko tego nie zje! Słodkie, pachnące i gładkie - zupełnie jak krem czekoladowy!
Mamy z WegeMaluch'a - co Wy na to?
Czy sądzicie, że taka nutella przyjęłaby się w przedszkolu na kanapkach?
To akurat nie jest bezmięsny zamiennik, bo nutella sklepowa mięsa nie posiada - ale myślę, że zdrowa alternatywa nie tylko dla wegemaluchów.
dojrzałe awokado
dużego banana lub 2 małe
2 pełne łyżki kakao odtłuszczonego
łyżka miodu rzepakowego (lub syropu z agawy)
10 zmielonych migdałów (BadaPak)
5 czubatych łyżek amarantusa z melasą firmy EkoProdukt
Wszystkie składniki zmiksować na podobieństwo masła blenderem. Amarantus można dodać na koniec lub również zmiksować, ja dodałam na koniec i wymieszałam łyżką.
Do takiego śniadanka polecam jeszcze widoczne na zdjęciu Amarelki, czyli ciasteczka zrobione z amarantusa, prosa i melasy - więcej informacji znajdziecie TUTAJ
***
A na koniec pochwalę się ogromnym sukcesem Magdy z portalu WegeMaluch, który wpłynie pozytywnie na 2 mln wegetarian w Polsce!
DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM PODPISANYM POD PETYCJĄ!
Wygląda jak oryginał:)
OdpowiedzUsuńa kalorycznie jak to wygląda?
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :) musi być bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam bardziej podstawową nutellę i moze bardziej wierną oryginałowi, bo z orzechami, mlekiem i miodem, ale ta z awokado wygląda rownie zachecająco :)
OdpowiedzUsuńtakie przepisy lubię ! :)
OdpowiedzUsuńmrrrrrrrrrrau!!! a słuchaj ,a ile to cudo postoi w słoiczku? W sumie jadłoby się zaraz, ale może by postało chwilkę? Ja zrobiłam kiedyś z kaszy jaglanej ale była za ciężka zdecdowanie
OdpowiedzUsuńmimo, że nie jadam w ogóle nutelli to taką bym z chęcią spałaszowała :D
OdpowiedzUsuńRobiłam z orzechami laskowymi zamiast amarantusa - zajebista :)
OdpowiedzUsuń