Strony

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Francuska pizza z salami

Kolejna "pseudokiełbaska" od DorBio rozpakowana, smak zadowalający, konsystencja również - wylądowała na francuskiej pizzy z dodatkiem warzyw i żółtego sera, a z reszty będą kotlety podobne do tych (klikamy).

Składniki na 2 porcje (po pół formy)

ciasto francuskie lekkie (np. z Lidla, w niebieskim opakowaniu)
2 łyżki kaparów
2 łyżki zielonych oliwek
czerwona papryka
kilka pomidorków koktajlowych
żółty ser (u nas lekki gouda)
oregano

Paprykę pokroić w kostkę, kapary i oliwki rozdrobnić. Wędlinę pokroić w plasterki tak samo jak pomidorki. Ciastem wyłożyć okrągłą foremkę, ułożyć dodatki, posypać żółtym serem, pomidorami i oregano. Zapiekać 20 minut w temp. 200 stopni (na 5 minut przed końcem włączyć termoobieg). 





1 komentarz:

  1. fajny pomysł na taką pizzę na cieście francuskim. Salami roślinnego nigdy nie jadłam, podchodzę raczej jak pies do jeża do takich wędlino podobnych rzeczy. Nie lubiłam nigdy ani prawdziwych wędlin ani tych wege. Ale z resztą składników nie mam problemów.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń