Szybkie danie, jeśli kasze przygotujemy sobie dzień wcześniej. Przygotowanie całości zajmuje wówczas ok. 30 minut.
Kotletów wychodzi ok. 8 dużych sztuk, rukoli robimy wg uznania - ja na 2 porcje używam pół opakowania (kupuję rukolę w Lidlu), a ryżu z firmy SYS, który już od razu jest z marchewką i groszkiem użyłam jeden woreczek na 2 osoby, choć uwzględniając, że mój Mąż po obiedzie zasiada od razu do deseru i nigdy nie objada się tak do pełna. Także dla bardziej wygłodniałego towarzystwa obiadowego zrobić po woreczku :)
Kotlety jęczmienno-gryczane
woreczek kaszy jęczmiennej (polecam firmę Kupiec)
woreczek kaszy gryczanej (polecam firmę Kupiec)
ćwierć selera
korzeń pietruszki
cebula
2 jajka
przyprawy
olej do smażenia
otręby do panierowania (u mnie firma Kupiec)
Kasze ugotować wysypując je z woreczków do jednego rondelka, posolić wodę i postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pozostawić do ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Seler, pietruszkę i cebulę zetrzeć na tarce (ja używam do tego Thermomixa, 5 sekund i gotowe...) przysmażyć warzywa na patelni, tak żeby zmiękły. Połączyć ze sobą warzywa, kasze, jajka i przyprawy - u mnie w Thermomixie, ok minuty mielienia z pomocą kopystki, nie wiem ile czasu ręcznym blenderem, ale do uzyskania w miarę jednolitej masy. Z ciasta formować w dłoni duże kotlety, obtaczać je w otrębach i kłaść na rozgrzany olej, obsmażać z dwóch stron na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Podczas smażenia kotletów nastawiamy gotową mieszankę firmy SYS - ryż z marchewką i groszkiem - postępując zgodnie z instrukcją zajmuje nam to ok. 25 minut.
Robimy szybką sałatę z rukoli i papryki żółtej (pokrojonej w kostkę) dodając 2 ząbki czosnku i łyżkę oliwy, oraz sól do smaku.
Smacznego!
Jednocześnie przypominam o konkursie w którym możecie wygrać smaczne zestawy ufundowane przez firmę SyS - wystarczy dokończyć zdanie...a jakie? Zobaczcie TUTAJ /klik/
Pyszności. Zapisuje przepis do odtworzenia : )
OdpowiedzUsuńPyszności. Zapisuje przepis do odtworzenia : )
OdpowiedzUsuńPyszności. Zapisuje przepis do odtworzenia : )
OdpowiedzUsuńPyszności. Zapisuje przepis do odtworzenia : )
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :3
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają! Muszę ich w końcu spróbować :) zapraszam do siebie na konkurs ;)
OdpowiedzUsuńJakie otręby do panierowania? pszenne?
OdpowiedzUsuńObojętnie :)
OdpowiedzUsuńzepsułam 4 pierwsze :P nie lepily mi sie, dopiero doczytałam, ze trzeba je utrzec na jednolitą masę, ale przy okazji dodałam bułkę tartą, chyba niepotrzebnie :(
OdpowiedzUsuń