Wiecie, że u Feed Me Better konkurs z okazji urodzin bloga? Postanowiłam wziąć udział i przygotować potrawę właśnie z FMB...niestety zapomniałam o karteczce z odręcznym napisem Feed Me Better, więc nie mogę się zgłosić do konkursu, ale placuszki zagoszczą na stałe w naszej quchni :)
Placuszki ryżowe wyszły przepyszne, lekkie, pulchne i zdrowe! Zmieliłam brązowy ryż (firmy Kupiec) w Thermomixie i otrzymałam mąkę ryżową, bezglutenową i wartościową dla naszego organizmu.
Z 2 woreczków wyszła mi szklanka mąki, w związku z tym podwoiłam porcje z oryginalnego przepisu i powstały one:
Składniki na ok 15-20 placuszków
szklanka mąki ryżowej (u mnie zmielony ryż brązowy firmy Kupiec)
2 jajka (osobno żółtko, osobno białko)
4 pełne łyżki jogurtu greckiego (może być lekki, u mnie z Lidla)
5 łyżek mleka 2%
odrobina stevii firmy Stevija
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki otrębów owsianych (Kupiec)
szczypta soli
kropelka oleju do posmarowania patelni przed pierwszym smażeniem
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka, mąkę ryżową, jogurt, mleko, stevię i proszek z otrębami zmiksować na gładką masę, dodać pianę i lekko wymieszać. Nakładać na rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu pod przykryciem po ok. 1-2 minuty z każdej strony.
Łyżka=placuszek.
a jak nie mam w czym tego zmielić ?? co zamiast???
OdpowiedzUsuńMoże mąka ryżowa? jest dostępna w sklepach:)
Usuńa gdzie można ją kupić?
UsuńNa pewno w sklepach ze zdrową żywnością, ja kupiłam w zwykłym sklepie spożywczym (społem) w dziale ze zdrową żywnością.
UsuńMąka ryżowa jest w internecie, ale może można ugotować ryż i dodać cały? Ale nie wiem, co z tego wyjdzie.
UsuńFantastyczneeee!!! Właśnie moja klientka szukała przepisu na coś z czymś na mące ryżowej- świetne!
OdpowiedzUsuńfajny przepis :)
OdpowiedzUsuńo mniamm;)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam nigdy, ale pomysł bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam były dobre, choć dla mnie za suche, dodałam konfitury na wierzch i wówczas były ok.
OdpowiedzUsuńO tak, ja robiłam w sobotę 2 wersję i właśnie wyszły mi ciut suche ale dżemik zneutralizował wszystko :) Te akurat (z tego dokładnie przepisu) nie wyszły suche, miękkie i puszyste, ale na pewno ma na to wpływ wielu czynników więc fajnie że je uratowałaś :)
Usuńczy można czymś zastąpić jajka? W innym przepisie pisałaś o ziarenkach Chia... mogłyby być? Jeszcze nie kupiłam, na razie przegladam przepisy bez jajek i mleka, na ktore wyszla mi nietolerancja...
OdpowiedzUsuńmożesz zastąpić jajka siemieniem lnianym (1 jajko -> 1 łyżka siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody) ;)
Usuńczy ten proszek do pieczenia jest konieczny?
OdpowiedzUsuńProszek do pieczenia można zastąpić kamieniem winnym. Jest godny polecenia, a przy okazji nie zawiera aluminium :)
OdpowiedzUsuńBoskie, z awokadowa nutella....i owocami z wildeckiego ryneczku
OdpowiedzUsuń