Strony

czwartek, 28 lutego 2013

Amarantusia z bananami

Znudziły Ci się płatki owsiane na śniadanie? Chcesz zmiany i urozmaicenia? Nic prostszego! Wystarczy ugotować ziarno amarantusa (ok. 100 g suchego ziarna) i co najmniej 3-4 śniadania gotowe, zmieniaj tylko dodatki a codziennie będziesz cieszyła się zdrowym i pożywnym posiłkiem!

Ziarno amarantusa dostępne jest w sieci drogerii Rossmann, królują tam zdrowe produkty firmy EkoProdukt, którą z czystym sumieniem mogę polecić wszystkim dbającym o zdrowie łasuchom. 

Amarantus - to istna kopalnia magnezu, wapnia, fosforu, potasu, czy żelaza. Zawiera znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ krążenia, a także łatwo przyswajalne białko. Amarantus nie zawiera glutenu, natomiast posiada lipidy (skwalen) opóźniające procesy starzenia się organizmu oraz antyoksydanty, które skutecznie przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Można go z powodzeniem stosować w żywieniu osób chorych na celiakię, anemię czy miażdżycę.
źródło - klikamy 



Składniki potrzebne na sporą miskę śniadaniową

wcześniej ugotowany amarantus -  3-4 czubate łyżki
banan
garść płatków sojowych (do kupienia w sklepie Ekolandia24.pl)
szklanka mleka owsianego np. o smaku wanilii (również z Ekolandii)

Składniki mieszamy ze sobą w dowolnej kolejności w miseczce, zalewamy mlekiem owsianym. Smacznego!
***
Polecam ugotować sobie wcześniej (najlepiej na noc) ziarno amarantusa, wówczas rano wystarczy tylko przełożyć je do salaterki i dodać to co macie pod ręką.

W tym przypadku dodałam płatki sojowe, które zastępują nam płatki owsiane, są chrupiące i zawierają mnóstwo białka - określane jako produkt proteinowy.
Mleko (napój) owsiane jest bardzo delikatne w smaku, nie zawiera laktozy oraz cholesterolu, występuje w różnych wariantach smakowych np. wanilia.  Jest produktem niskotłuszczowym, wyprodukowanym wyłącznie z pełnego (nieobłuszczonego) ziarna owsa. Dzięki temu zachowuje najważniejsze właściwości znajdujące się w łusce, zawiera również sporo błonnika pokarmowego, manganu, selenu oraz magnezu. Owies korzystnie wpływa na obniżenie cholesterolu w organizmie, wzmacnia odporność oraz układ nerwowy. Owies stabilizuje również poziom glukozy we krwi, a także dostarcza wiele antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki.


 

1 komentarz:

  1. mi sie tam owsianka nigdy nie znudzi ,ale to śniadanko równie pyszne ;D

    OdpowiedzUsuń