Ciasto na bazie marchewki, bez dodatku tłuszczu a rewelacyjnie wilgotne! Bez odrobiny cukru a słodkie. Idealne. Można zrobić w formie muffinek, u mnie ciut płaskie, bo blaszka za duża, więc polecam wziąć mniejszą, choć w sumie to nie wygląd ma znaczenie, a świetny smak i zdrowe składniki!
Absolutnie zwarte i odpowiednio wilgotne, nic się nie kruszy i nie rozpada, dla mnie po prostu idealne.
Inspirację znalazłam na blogu Ugotowane z pasją
Absolutnie zwarte i odpowiednio wilgotne, nic się nie kruszy i nie rozpada, dla mnie po prostu idealne.
Inspirację znalazłam na blogu Ugotowane z pasją
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 20x25, ewentualnie muffinki)
2 duże marchewki (ok. 250 g)
jabłko (ok. 180 g)
1,5 szklanki mąki owsianej
2 szklanki otrębów pszennych (firmy Sante)
3 jajka
szklanka napoju owsianego o smaku wanilii (do kupienia w sklepie Ekolandia24.pl)
łyżeczka proszku do pieczenia
25-30 tabletek stevi SteviJa /rozgniecionych/
Marchewkę obrać, z jabłka wykroić gniazdo nasienne. Zmiksować w Thermomixie ok. 5 sekund pozycja 6 (kto nie ma TH to trze na tarce i uważa na palce!). Papkę owocowo-warzywną przekładamy do osobnej miski. W Thermomixie mieszamy ze sobą 3 jajka i szklankę napoju owsianego (czas 15 sekund pozycja 4). Dodajemy wymieszane ze sobą suche składniki (mąkę, otręby, proszek do pieczenia i stevię). Mieszamy całość około 1,30 minuty, przez otwór w pokrywie dodając pomału startą marchewkę i jabłko. Przekładamy do formy i pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 170-180 stopni.
Składniki na polewę
łyżeczka kakao odtłuszczonego (np. Decomorreno)
4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
1/4 szklanki napoju owsianego (Ekolandia24.pl)
3-5 tabletek stevi SteviJa (rozgniecionych)
Ilość podanych składników może ulec zmianie, w zależności od tego jaką konsystencję polewy preferujemy. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i polać ciasto - ja polewam ukrojony wcześniej kawałek, który przekładam na talerzyk, obsypując wiórkami kokosowymi (w Lidlu znajdziecie takie bez siarki).
łyżeczka kakao odtłuszczonego (np. Decomorreno)
4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
1/4 szklanki napoju owsianego (Ekolandia24.pl)
3-5 tabletek stevi SteviJa (rozgniecionych)
Ilość podanych składników może ulec zmianie, w zależności od tego jaką konsystencję polewy preferujemy. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i polać ciasto - ja polewam ukrojony wcześniej kawałek, który przekładam na talerzyk, obsypując wiórkami kokosowymi (w Lidlu znajdziecie takie bez siarki).
Pamiętajcie, że otręby pszenne są zaliczane jako żywność funkcjonalna, czyli taka, która ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, sycą na długo. Dziś użyłam tych z firmy Sante, która prowadzi aktualnie promocję, w której do wygrania 3 wycieczki, 100 kart upominkowych i wiele innych nagród. Ja swój kod z naklejki zgłosiłam, a nóż widelec mi się poszczęści :)
Zapraszam na swojego fanpaga QuchniaWege i fanpage Sante, gdzie systematycznie publikuję przepisy.
Aaa! Uwielbiam Cię za ten przepis, totalnie :) Te szklanki oleju zawsze wydawały mi się trochę abstrakcyjne w cieście marchewkowym, a ten przepis jest akurat idealny.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że niebawem u Ciebie zagości :) Nie pożałujesz. Ja upiekłam wczoraj późnym wieczorem, a już został ostatni pasek i powstrzymuję się żeby go nie zjeść....niech mąż też spróbuje pyszności :)
UsuńCiasto gości na moim stole prawie codziennie .....urozmaicam go zmielonymi orzechami lub suszoną żurawiną na oko po garści :-))))
UsuńBardzo lubię marchewkowe, pewnie wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mąki owsianej mogę żyć inną, np. razową lub pszenną?
OdpowiedzUsuńCzy można czymś zastąpić napój owsiany? Np. sokiem jabłkowym? Ewelina
Przy zamianie mąki proponuję dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą a napój owsiany można zastąpić zwykłym mlekiem lub mlekiem sojowym waniliowym, pomysł z sokiem jest ciekawy myślę, że pół na pół z mlekiem będzie OK :)
Usuńciasto prezentuje się znakomicie :) i nie dość, że smaczne to jeszcze zdrowe! idealne :)
OdpowiedzUsuńteraz już zupełnie bez skrupułów będę mogła zajadać się ciastem marchewkowym :)
OdpowiedzUsuńfajne takie zdrowe ciacho marchewkowe ;)
OdpowiedzUsuńno cudo!!!
OdpowiedzUsuńOtrzymałaś produkty sante w ramach współpracy i zgłosiłaś te naklejki do konkursu ?
OdpowiedzUsuńAkurat otręby kupowałam w sklepie, więc mam paragon :)
UsuńCiasto marchewkowe bez szklanki wlanego oleju :) Ciekawy i zdrowy pomysł :D
OdpowiedzUsuńIle jedna tabletka stevi zastepuje normalnego cukru? Niestety musze uzyc zwyklego. napewno dzis zrobie :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że jak dasz pół szklanki cukru to będzie takie akurat, bo od marchewki też jest słodycz no i można dać słodkie jabłko dodatkowo
UsuńDalam 150g cukru pudru i jest w sam raz. zrobilam wersje mufin i bardzo przyleglo do papilotek. ale pewnie jeszcze je zrobie :)
OdpowiedzUsuńOj no bo bez tłuszczu to trzeba dawać w silikonowe, koniecznie.
OdpowiedzUsuńAbsolutnie do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńOoo super wersja :)
OdpowiedzUsuńjak szkoda, że jest w nim jajko
OdpowiedzUsuńrewelacyjne, tym bardziej że w 100% trafiłaś w mój ciastowo-warzywny gust :)
OdpowiedzUsuńwitam, barrrdzo podoba mi sie to ciasto! lubie takie zdrowe słodkości. mam pytanko, na jak dużą to jest forme? czy moge użyć tortownicy 21cm?
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie ok, ale pamiętaj, że ono bez tłuszczu więc jeśli używasz zwykłej blaszki to trzeba albo papier albo wysmarować olejem żeby nie przywarło, ja piekłam w silikonowej to nie było problemu.
Usuńdzięks :)
Usuńa zamiast słodzika ile cukru?
OdpowiedzUsuńJak widać we wpisach powyżej 150 g cukru pudru wystarczyło
UsuńWitam,ja mam słodzik stevia w proszku. To ile go dać do ciata a ile do polewy? Dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem, musisz sprawdzać smakowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Będe tu częstym gościem:)
UsuńA czy mieląc w młynku płatki owsiane to można dodać zamiast mąki?Po zmieleniu jest konsystencja mąki,więc pytam-kto pyta nie błądzi:)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak - każdą mąkę możemy uzyskać przez zmielenie ziaren, zaczynając od owsianej, kukurydzianej, kończąc na gryczanej czy ryżowej, także miel ile się da :)
UsuńHej, własnie upiekłam ciasto z Twojego przepisu i niestety musze stwierdzić, że mnie wyszło mdłe i bez szału.. Składniki dodałam prawie takie same(mleko sojowe zamiast owsianego), a nawet dodałam więcej marchewki.. Należało dodać DUŻO WIĘCEJ marchewki. Szkoda :(
OdpowiedzUsuń