Strony

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Omlet twarogowy na mące kokosowej

Miały być placki, jednak wystąpiły problemy z przewracaniem ich na drugą stronę, więc poszłam na łatwiznę i przewróciłam tylko raz - zrobiłam omleta. Mniam. Pyszny, bardzo twarogowy i słodki, komponował się idealnie z musem zrobionym z owoców kiwi i jogurtu naturalnego, do pochrupania obsypałam go migdałami.
Może nie jest to najpiękniejszy omlet jaki widziałam, ale nie można oceniać tylko po wyglądzie, wnętrze miał pyszne i zdrowe.

kostka twarogu chudego (200 g) + 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego
45 g wiórek kokosowych niesiarkowanych z Lidla - lub taka sama ilość mąki kokosowej
10 g płatków ryżowych (np. firmy Kupiec) - lub taka sama ilość mąki ryżowej
2 jajka
pół łyżeczki sody
8-10 tabletek stevii Stevija

łyżeczka oleju kokosowego w formie stałej - do smażenia
/olej kokosowy można kupić w sklepie Ekolandia24.pl)

Wiórki kokosowe i płatki ryżowe zmielić na mąkę - u mnie 30 sekund pozcyja turbo w Thermomixie. Połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i gdy będzie już naprawdę gorący wylać całe ciasto. Zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć około 7 minut. Sprawdzić szpatułką czy omlet jest już na tyle zwarty, aby go obrócić, najlepiej wykorzystać metodę z talerzem - zsunąć omlet na talerz a potem ten talerz obrócić "do góry nogami" nad patelnią - omlet wtedy zlatuje wprost na patelnię i smaży się dalej. Gdy będzie już ładnie odchodził od patelni można przełożyć go na właściwy talerz i skonsumować.
Takim śniadaniem najemy się naprawdę na długi czas, jest sycące i pożywne a przede wszystkim zdrowe.

9 komentarzy:

  1. Idealnie rumiany :) i do tego kokosowy - cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, lekkie i sycące- takie lubimy najbardziej !

    OdpowiedzUsuń
  3. omlet super !! uwielbiam dania z twarogiem, do tego na mące kokosowej musiało pysznie smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. intryguje mnie dodatek mąki kokosowej... trzeba będzie i takiej wersji spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis i genialny pomysł z mączką ! Bardzo mi miło w związku z dołączeniem do akcji :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja mam pytanie bardzo praktyczne - jak duża ma być ta kostka chudego twarogu? Zakładam, że pewnie 200-250g., ale może jest inaczej:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam omlet
    wiórków kokosowych

    OdpowiedzUsuń