Strony

środa, 16 października 2013

Gofry z cukinii

Cukinia to wdzięczne warzywo, z którego przygotujemy zarówno leczo jak i ciasto. Ale żeby gofry? Gdy znalazłam ten przepis w sieci (tutaj) wiedziałam, że muszę go wypróbować. Opłacało się! Gofry są sycące, wilgotne i ciężkie. Jedliśmy je łyżeczką, bo mimo, że po wyjęciu z gofrownicy były sztywne i chrupiące po zrobieniu sesji zdjęciowej zdążyły już zwilgotnieć i wyginały się na wszystkie strony, mimo tego - smak rewelacyjny! Fajna odskocznia od zwykłych, pszennych gofrów. 

Składniki na 2 porcje
210 g cukinii
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g jogurtu naturalnego lub kefiru
jajko
łyżeczka wiórków kokosowych
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Cukinię ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do niej jogurt i jajko - mieszamy. Dorzucamy pozostałe suche składniki, łączymy ze sobą  łyżką. Smażymy na dobrze rozgrzanej gofrownicy, aż zrobią się złocisto-brązowe. 

Zjedliśmy z pokrojoną w kosteczkę gruszką i jabłkiem z cynamonem oraz poppingiem amarantusa firmy EkoProdukt

5 komentarzy:

  1. Czyli wersja na słono? Ja jestem zdecydowanie na tak! Cukinia fajna rzecz, widzę że do wszystkiego się może nadać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne te gofry ! jak je zobaczyłam, to od razu nabrałam ochoty na takie śniadanie :) zdrowe i pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy wersja weganska bedzie dostepna? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować zamienić jajko na łyżkę siemienia lnianego a kefir na jogurt sojowy, ale póki co ja nie będę eksperymentować bo ładnej cukinii brak :)

      Usuń