Strony

poniedziałek, 27 października 2014

Omlet otrębowo-kukurydziany

Omlety świetnie nadają się na szybkie i pożywne śniadanie, naprawdę ich przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu, szczególnie jeśli ma być to posiłek dla jednej osoby. Ten omlet jest bardzo puszysty, nie ma w nim białej mąki ani cukru. Smażony na słabiutkim ogniu pod przykryciem, a patelnia wysmarowana masłem klarowanym w którym ostatnio jestem zakochana :)

Składniki na omlet

3 łyżki otrębów pszennych (Kupiec)
2 łyżki mąki kukurydzianej (Kupiec)
2-3 krople aromatu śmietankowego 
2 jajka (osobno żółtko i białko)
odrobina soli oraz sody/proszku do pieczenia
mleko roślinne lub zwykłe - ilość zależna od  konsystencji (około 1/3 szklanki)

tłuszcz do wysmarowania patelni

Otręby, mąkę i aromat wraz z sodą i żółtkami jaj mieszamy łyżką. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i dodajemy do masy żółtkowej, mieszamy całość dolewając po odrobinie mleka, aż otrzymamy konsystencję gęstej, ale lejącej śmietany. Na patelni grzejemy tłuszcz, przelewamy masę i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10-12 minut (pamiętając, żeby obrócić omlet i przysmażyć też górną część). 

Mój omlet został podany z bananem, syropem z buraków (swego czasu dostępny w Lidlu) oraz musli Dobra Kaloria i żurawiną (z BadaPak). 

1 komentarz: