Strony

środa, 26 listopada 2014

Awokado z jajkiem

To przepis dla tych, którzy kochają awokado i dla tych, którzy podchodzą do niego sceptycznie, dla tych co nie stronią od zdrowych tłuszczy i dbają o zdrowe posiłki, to potrawa, którą możemy przygotować na śniadanie przed pracą, ale zachwyci także podana gościom podczas wieczornego spotkania. 

Można regulować "stan skupienia" jajka, najważniejsze, żeby białko było ścięte, perfekcyjnie byłoby gdyby żółtko było lekko płynne, mi się to nie udało, ale spokojnie to mój pierwszy raz - ale na pewno nie ostatni, bo zakochałam się w tym smaku...

Do zapiekania można użyć najzwyklejszego ceramicznego talerza, a jajka które wbijamy do awokado były wielkością dobrane do wielkości owocu (warzywa?). 

Przepis idealny :)


Składniki 

awokado
2 jajka
przyprawy (sól, pieprz)



Awokado kroimy na pół, wydrążamy pestkę. Połówki awokado układamy w naczyniu żaroodpornym - u mnie zwykły, ceramiczny głęboki talerz - wbijamy po jednym jajku w zagłębienia awokado, solimy i pieprzymy, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy około 15 minut.


3 komentarze:

  1. Jeszcze niedawno nie mogłam sobie wyobrazić połączenia awokado z jajkiem, ale po spróbowanie w tym sezonie wiem, że to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory używałam awokado jedynie w wersji surowej. Twoje danie wygląda bardzo interesująco. Widzę, że przyszedł czas na gorącą wersję awokado:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo ciekawie!

    OdpowiedzUsuń