Strony

piątek, 28 listopada 2014

Placki z dynią i twarogiem

Zapas dyni przechowuję za Waszymi radami w piwnicy, jednak jakby coś poszło nie tak i dynia nie przetrwała zimy to mrożę upieczony mus w pojemniczkach, będziemy z Lilą rozszerzać dietkę od marca, nie mogę się doczekać :)


 Takie placki też będziemy wcinać, tylko troszkę później. 

"Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Najwięcej witamin ma dynia w intensywnym kolorze pomarańczy. Dynia jest bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika. A w dodatku jest małokaloryczna (zaledwie 28 kalorii w 100g), a w sezonie jesiennym także tania. Dynia polecana jest w leczeniu zaparć. Reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne, a ponadto oczyszcza organizm z trujących produktów przemiany materii. Zalecana jest osobom, które chcą schudnąć lub mają problemy ze strony układu trawiennego, gdyż jest lekkostrawna i bogata w błonnik." (źródło)

Składniki na 15 placuszków

200 g musu z dyni
200 g twarogu
4 łyżki mąki 
łyżka cukru waniliowego
2 jajka (osobno żółtko, osobno białko)

tłuszcz do wysmarowania patelni

Wcześniej przygotowany i ostudzony mus z upieczonej dyni łączymy z pokruszonym twarogiem, mąką, żółtkami i cukrem (ksylitolem) - można to zrobić mikserem tylko miska musi być wysoka, żeby nam twaróg nie uciekał :) Białka ubijamy osobno na sztywną pianę i dodajemy do masy dyniowej, mieszamy łyżką do połączenia. Smażymy placki, nakładane dużą łyżką na rozgrzaną patelnię wysmarowaną tłuszczem, u mnie tylko przed pierwszym nałożeniem ciasta. 

Placuszki są mięciutkie i wilgotne, warto oprószyć je cynamonem przed podaniem, aromat nieziemski :)

3 komentarze:

  1. Ciekawe czy w wersji wytrawnej byłyby też smaczne. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często robię placki z dyni, ale z twarogiem jeszcze nigdy nie robiłam. I chociaż mam zapasy dyniowego pure, to wolę dodawać startą dynie i mam wrażenie, że wtedy wychodzą bardziej puszyste. Ale znowu pure nadaje im fajniejszy kolor :P

    OdpowiedzUsuń