Strony

środa, 12 listopada 2014

Francuz z jabłkiem i jaglanką

Kolejna propozycja na wykorzystanie jabłek i...jaglanki ;) Szybkie ciasto na bazie francuskiego gotowca, który można kupić w wersji light w Lidlu. Do masy jaglanej należy dodać jakiś krem kanapkowy typu nutella czy carobella, u mnie krem do pieczywa toffi z serii lidlowskiej Deluxe (mam jeszcze zapas innych ich kremów a z niecierpliwością czekam na krem pierniczkowy, który pojawił się w zeszłym roku przed świętami :) To dopiero będzie pychota!

Składniki na tortownicę o śr. 25 cm

opakowanie ciasta francuskiego light

2 jabłka
1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki kremu kanapkowego np. o smaku toffi
owoce suszone np. morele bez siarki
cynamon 
łyżka masła klarowanego

Ciastem francuskim wyklejamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wywijamy wysoko brzegi. Szklankę kaszy jaglanej, wcześniej ugotowaną na wodzie lub mleku bez żadnych dodatków typu cukier, sól miksujemy na gładką masę wraz z kremem kanapkowym, który nada jej smaku i aromatu. Powstałą masą smarujemy ciasto, układamy cząstki jabłka pokrojone w plasterki i obsypujemy cynamonem oraz suszonymi owocami. Pół szklanki kaszy jaglanej, które nam zostało miksujemy z masłem (powstanie coś na wzór miękkiej kruszonki). Ową "kruszonkę" rozrzucamy na wierzch ciasta. Zapiekamy około 18 minut w temp. 200 stopni - należy kontrolować czas w zależności od piekarnika. 

Kroimy po ostudzeniu. Można podać z gałką lodów waniliowych lub oblane syropem klonowym. Niebo w gębie :) 


1 komentarz:

  1. Bardzo fajny pomysł z tym nadzieniem z jaglanki ;) napewno kiedyś wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń