Strony

sobota, 20 grudnia 2014

Torcik jaglany z orzechami laskowymi

Tort musi być podczas świąt - w końcu to urodziny, nawet narodziny :) 
Nie przepadam za kremowymi tortami, na maśle, kremówce i kilogramie cukru. Nie powiem, zjem czasami kawałek (od święta nota bene) ale żebym była jakimś wielkim smakoszem to niekoniecznie. Lubię natomiast ciasta pieczone w tortownicy, udekorowane jak tort ale bez kremów za to ze zdrowymi składnikami takimi jak kasza jaglana, bakalie czy mleko kokosowe. Prezentuję zatem torcik, który upiekłam na tegoroczne święta - tak, tak - część została zjedzona od razu, a część zamroziłam, będzie na święta, ewentualnie na po świętach, bo przecież obie mamy też uraczą nas słodkościami domowymi, nie przejemy wszystkiego :)

Składniki na tortownicę o śr.18 cm

Kruchy spód:

50 g masła lub margaryny roślinnej
20 g cukru trzcinowego
1 łyżka oliwy
1 łyżka zimnej wody
50-70 g mąki

Płatki podprażyć na suchej patelni, ostudzić i zmielić na mąkę. dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Wykleić nim spód tortownicy, wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez 10 minut.

Masa jaglana:

2 szklanki mleka roślinnego np. ryżowe o smaku waniliowym
szklanka kremu kokosowego (biała część mleka kokosowego z puszki, które odstało całą noc w lodówce)
2 dojrzałe banany
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
łyżka masła lub margaryny roślinnej

Kasze ugotować z 2 szklankami mleka, min. 25 minut, żeby dobrze zmiękła. Ostudzić i zmiksować z pozostałymi składnikami, przelać na podpieczony spód i zapiekać razem przez kolejne 25-35 minut w temp. 180 stopni. Pozostawić w uchylonym piekarniku do ostudzenia. 

Polać wierzch ulubioną polewą u mnie kakaowo-orzechowa i udekorować szczodrze orzechami laskowymi

1 komentarz: