Strony

środa, 18 marca 2015

Makaron z boczniakami

Jak makaron to wiadomo, że szybki obiad. Do tego boczniaki, czyli najbardziej wartościowe grzyby. Jajko sadzone i zielenina zwiastują rychłe przyjście wiosny, więc danie nie dość, że smaczne to na dodatek poprawiające humor ;)


Składniki 

tacka boczniaków
por
łyżka masła klarowanego
2 gałązki pomidorków koktajlowych
przyprawy wg uznania (sól, pieprz)

dodatkowo nać pietruszki, rzeżucha i szczypiorek

makaron spaghetti pełnoziarnisty

jajko



Na rozgrzanym maśle dusimy poszatkowanego pora oraz umyte i pokrojone boczniaki - całość przykrywamy i trzymamy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 10 minut. 
Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i dusimy dodatkowo 5 minut, przyprawiamy całość do smaku. 
W tym czasie gotujemy makaron. Patelnię z warzywami zestawiamy z palnika i dodajemy pietruszkę, rzeżuchę i szczypiorek, mieszamy z odcedzonym makaronem. 
Na patelni smażymy jajko sadzone, najlepiej, aby żółtko było lekko ścięte.
 Przekładamy na talerz. 

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo świeżo i lekko. Boczniaków jeszcze nie próbowałam, ale słyszałam, że są bardzo bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń