Strony

piątek, 27 marca 2015

Naleśniki z warzywami

Praktycznie każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na naleśniki, swoją ulubioną patelnię do ich smażenia oraz dania do których je wykorzystujemy - najbardziej popularne są krokiety czy deserowe naleśniki z dżemem czy twarogiem. Dziś proponuję Wam bardzo smaczną wersję naleśników z warzywami - do przygotowania obiadu przydadzą się 2 patelnie - na jednej dusimy warzywa a na drugiej smażymy naleśniki.

Składniki na farsz

por 
świeże liście szpinaku
cukinia
pomidorki koktajlowe
natka pietruszki
ser feta
masło klarowane 
przyprawy (u nas czubryca zielona oraz sól i pieprz)

Proporcje warzyw ustalamy samodzielnie "na oko". Rozgrzewamy masło na patelni i dorzucamy do niego poszatkowanego pora oraz cukinię pokrojoną w kosteczkę. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa znacznie zmniejszą swoją objętość, dodajemy ćwiartki pomidorków, fetę oraz natkę, doprawiamy do smaku. 
Ciepły farsz zawijamy w świeżo usmażone naleśniki (u nas z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej).
Dodatkowo można polać nadziane naleśniki sosem czosnkowym lub tza-tziki, ewentualnie zapiec w piekarniku z żółtym serem.

5 komentarzy:

  1. Super :) Czy można ten farsz podać z makaronem? Będzie pasowało?

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany świetny przepis!! Nie mogę się doczekać aż wypróbuję.. Może jutro? Dam znać!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sprawdzone i nie tylko wygląda pysznie, ale także pysznie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń