Gdy doskwierają Ci upały, a dość masz już zwykłej wody mineralnej przygotuj jej orzeźwiającą, smakową wersję.
Potrzebne będą:
korzeń imbiru
cytryna
świeża mięta
miód
woda mineralna
Proporcje na dzbanek 1,5 litrowy.
3-centymetrowy kawałek imbiru należy obrać i zetrzeć na tarce, wrzucić do miski. Cytrynę przekroić na pół i wycisnąć sok. Około 10 listków mięty porwać na mniejsze kawałki, dodać łyżkę miodu. Zalać szklanką wody, wymieszać do rozpuszczenia miodu. Odczekać aż składniki puszczą soki, a następnie przelać powstały "wywar" do dzbanka używając sitka (łapiemy w ten sposób kawałki imbiru i ewentualne pestki z cytryny, a także mało efektowne rozmoknięte listki mięty). Uzupełniamy wodą mineralną. Podajemy z lodem.
Pysznie! Ja ostatnio testowalam połączenie cytryny i bazylii. Polecam :)
OdpowiedzUsuńO proszę! Tego jeszcze nie piłam....
UsuńRobię bardzo podobną, pycha :)
OdpowiedzUsuńTak, odkrycie roku (przynajmniej dla nas) hihi :)
UsuńPyszniasta jest taka woda:))U mnie za osłodę takiej wody służy sok z kwiatów czarnego bzu,ale to tylko dla chłopaków,bo mi osłoda nie jest potrzebna:)Pozdróweczki:)
OdpowiedzUsuńMNIAM:)
OdpowiedzUsuń