Strony

niedziela, 8 lipca 2012

Orzeźwiająca woda mineralna

Gdy doskwierają Ci upały, a dość masz już zwykłej wody mineralnej przygotuj jej orzeźwiającą, smakową wersję.

Potrzebne będą:

korzeń imbiru
cytryna
świeża mięta
miód 
woda mineralna

Proporcje na dzbanek 1,5 litrowy.

3-centymetrowy kawałek imbiru należy obrać i zetrzeć na tarce, wrzucić do miski. Cytrynę przekroić na pół i wycisnąć sok. Około 10 listków mięty porwać na mniejsze kawałki, dodać łyżkę miodu. Zalać szklanką wody, wymieszać do rozpuszczenia miodu. Odczekać aż składniki puszczą soki, a następnie przelać powstały "wywar" do dzbanka używając sitka (łapiemy w ten sposób kawałki imbiru i ewentualne pestki z cytryny, a także mało efektowne rozmoknięte listki mięty). Uzupełniamy wodą mineralną. Podajemy z lodem.


6 komentarzy:

  1. Pysznie! Ja ostatnio testowalam połączenie cytryny i bazylii. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobną, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, odkrycie roku (przynajmniej dla nas) hihi :)

      Usuń
  3. Pyszniasta jest taka woda:))U mnie za osłodę takiej wody służy sok z kwiatów czarnego bzu,ale to tylko dla chłopaków,bo mi osłoda nie jest potrzebna:)Pozdróweczki:)

    OdpowiedzUsuń