Stefcia, Stefka, Stefanka...
Szczupła, Fit, Light...
Bez cukru, bez tłuszczu, bez wyrzutów...
I na dodatek ma rumieńce z czereśni.
W porównaniu z pierwszym przepisem ukazywanym przez wuja google po wpisaniu "stefanka na herbatnikach" moja jest chudsza o "kostkę masła, szklankę cukru oraz pół kostki masła i pół szklanki cukru w polewie"...
Jakby ktoś nie wiedział to Stefanki się nie piecze, wskazane jest schłodzenie w lodówce, najlepiej całą noc.
Składniki na tortownicę o śr.25 cm.
litr mleka sojowego waniliowego
1 i 1/2 paczki herbatników (wegańskie herbatniki to np. Holenderskie SAN - 79% zbóż i na dodatek niskosłodzone)
łyżka kakao odtłuszczonego (np. Decomoreno)
3/4 szklanki kaszy manny*
2 szklanki wydrylowanych czereśni + szklanka czereśni do dekoracji
Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, potem układamy herbatniki,
jak trzeba to łamiemy na mniejsze kawałki, żeby nie było dużych dziur.
Mleko sojowe wlewamy do garnka i gotujemy, dodajemy łyżkę kakao i
dokładnie mieszamy, żeby się rozpuściło. Do gotującego mleka dodajemy
pomału kaszę manną. Gotujemy razem 10 minut, wtedy masa zgęstnieje.
* I tu UWAGA podaję, że trzeba nam 3/4 szklanki kaszy ale same będziecie widziały kiedy należy przestać dosypywać - dlatego ważne jest, aby robić to w miarę wolno, co by nie przesadzić. Po ściągnięciu garnka z palnika dodajemy czereśnie i lekko mieszamy, wylewamy do tortownicy i układamy pozostałe herbatniki.
Odstawiamy do ostygnięcia, po czym wsadzamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Podajemy z czereśniami, można je zmiksować, ale ja podałam tylko wydrylowane.
PRZEPIS WĘDRUJE DO KILKU AKCJI:
Organizator: WeganNerd
wygląda cudownie :) i na śniadanie nawet na diecie można zjeść taki kawałek ?:)
OdpowiedzUsuńspokojnie :) to tak jakbyś zjadła kasze na gesto z mlekiem ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł. Czereśnie z gorzkim kakao- musi byc pycha!
OdpowiedzUsuńByło pyszne, już myślę kiedy zrobić następny raz ;p
Usuńhi, czy zamiast mleka sojowego można użyć napoju sojowego Golden Soya o smaku waniliowym? Z góry dzięki za odpowiedź
OdpowiedzUsuńoczywiście, jeśli używasz mleka krowiego to też może być, trzeba wtedy posłodzić, bo mleka/napoje sojowe smakowe są już słodzone (ten napój o którym mówisz również, więc słodzić nie musisz!)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZrobiłam ;) dodałam borówki zamiast czereśni i zmniejszyłam porcję, bo tylko ja będę jeść.
OdpowiedzUsuńja tez zrobilam pyszna wyszla,mniam
OdpowiedzUsuń