czwartek, 12 lipca 2012

Stefania wegańska na herbatnikach z czereśniami

Stefcia, Stefka, Stefanka...
Szczupła, Fit, Light...
Bez cukru, bez tłuszczu, bez wyrzutów...

I na dodatek ma rumieńce z czereśni. 
W porównaniu z pierwszym przepisem ukazywanym przez wuja google po wpisaniu "stefanka na herbatnikach" moja jest chudsza o "kostkę masła, szklankę cukru oraz pół kostki masła i pół szklanki cukru w polewie"...

Jakby ktoś nie wiedział to Stefanki się nie piecze, wskazane jest schłodzenie w lodówce, najlepiej całą noc.

    Składniki na tortownicę o śr.25 cm.

litr mleka sojowego waniliowego
1 i 1/2 paczki herbatników (wegańskie herbatniki to np. Holenderskie SAN - 79% zbóż i na dodatek niskosłodzone)
łyżka kakao odtłuszczonego (np. Decomoreno)
3/4 szklanki kaszy manny*

2 szklanki wydrylowanych czereśni + szklanka czereśni do dekoracji

Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, potem układamy herbatniki, jak trzeba to łamiemy na mniejsze kawałki, żeby nie było dużych dziur. Mleko sojowe wlewamy do garnka i gotujemy, dodajemy łyżkę kakao i dokładnie mieszamy, żeby się rozpuściło. Do gotującego mleka dodajemy pomału kaszę manną. Gotujemy razem 10 minut, wtedy masa zgęstnieje.
* I tu UWAGA podaję, że trzeba nam 3/4 szklanki kaszy ale same będziecie widziały kiedy należy przestać dosypywać - dlatego ważne jest, aby robić to w miarę wolno, co by nie przesadzić. Po ściągnięciu garnka z palnika dodajemy czereśnie i lekko mieszamy, wylewamy do tortownicy i układamy pozostałe herbatniki. 

Odstawiamy do ostygnięcia, po czym wsadzamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Podajemy z czereśniami, można je zmiksować, ale ja podałam tylko wydrylowane.

PRZEPIS WĘDRUJE DO KILKU AKCJI:


Akcja Chłodek!Organizator: WeganNerd

10 komentarzy:

  1. wygląda cudownie :) i na śniadanie nawet na diecie można zjeść taki kawałek ?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. spokojnie :) to tak jakbyś zjadła kasze na gesto z mlekiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł. Czereśnie z gorzkim kakao- musi byc pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było pyszne, już myślę kiedy zrobić następny raz ;p

      Usuń
  5. hi, czy zamiast mleka sojowego można użyć napoju sojowego Golden Soya o smaku waniliowym? Z góry dzięki za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, jeśli używasz mleka krowiego to też może być, trzeba wtedy posłodzić, bo mleka/napoje sojowe smakowe są już słodzone (ten napój o którym mówisz również, więc słodzić nie musisz!)

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam ;) dodałam borówki zamiast czereśni i zmniejszyłam porcję, bo tylko ja będę jeść.

    OdpowiedzUsuń
  8. ja tez zrobilam pyszna wyszla,mniam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...