Strony

sobota, 1 września 2012

Kotlety groszkowe z tofu

O rety, znowu kotlety!Kotlety groszkowe z tofu nadają się również jako pasta do kanapek, można je usmażyć na tłuszczu, na suchej patelni lub upiec w piekarniku. Przy odwracaniu trzeba uważać żeby się nie rozleciały bo mięciutkie, ale jak widać na zdjęciu nie ma tragedii, da się obrócić tylko bez nerwów. 

Składniki na 10 kotletów
2 puszki groszku konserwowego (bez cukru)
kostka tofu np. firmy Polsoja
przyprawy

ewentualnie panierka (u mnie zmielone płatki kukurydziane bez cukru firmy Obst)

Groszek, tofu i przyprawy zmielić na gładką masę (użyłam do tego Thermomixa, czas minuta obroty pozycja 8-9). Powstałą masę uformować w kotleciki i albo ułożyć na blaszce i zapiec ok. 15 minut w temp. 180 stopni lub usmażyć na patelni. Podałam z ziemniaczkami i sałatą. 


5 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy przepis
    uwielbiam kotlety wege
    a czy tofu mozna czyms zastapić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można ale po co? Nie próbowałam innych więc się nie wypowiem.

      Usuń
  2. KOtleciki niewiarygodnie apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie smaków. :) Spróbowałabym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zakochałam się w ich wyglądzie, mam nadzieję, że zakocham w smaku :)

    OdpowiedzUsuń