Kotlety groszkowe z tofu nadają się również jako pasta do kanapek, można je usmażyć na tłuszczu, na suchej patelni lub upiec w piekarniku. Przy odwracaniu trzeba uważać żeby się nie rozleciały bo mięciutkie, ale jak widać na zdjęciu nie ma tragedii, da się obrócić tylko bez nerwów.
Składniki na 10 kotletów
2 puszki groszku konserwowego (bez cukru)
kostka tofu np. firmy Polsoja
przyprawy
ewentualnie panierka (u mnie zmielone płatki kukurydziane bez cukru firmy Obst)
Groszek, tofu i przyprawy zmielić na gładką masę (użyłam do tego Thermomixa, czas minuta obroty pozycja 8-9). Powstałą masę uformować w kotleciki i albo ułożyć na blaszce i zapiec ok. 15 minut w temp. 180 stopni lub usmażyć na patelni. Podałam z ziemniaczkami i sałatą.
bardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńuwielbiam kotlety wege
a czy tofu mozna czyms zastapić?
Pewnie można ale po co? Nie próbowałam innych więc się nie wypowiem.
UsuńKOtleciki niewiarygodnie apetyczne.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie smaków. :) Spróbowałabym.
OdpowiedzUsuńZakochałam się w ich wyglądzie, mam nadzieję, że zakocham w smaku :)
OdpowiedzUsuń