Szukałam inspiracji na danie z soczewicą, ale przypomniało mi się, że sklep BadaPak organizuje konkurs ryżowy, więc soczewicę zamieniłam na ryż i dziś serwuję bagietkę z ryżem :)
Inspiracja znaleziona u Potomek kontra Obiad
na 2 porcje
bagietka (u mnie żytnia, krótsza i szersza niż tradycyjna bułka paryska)
ryż (100 g) - u mnie paraboiled firmy Sonko
czerwona papryka świeża
mały przecier pomidorowy
cebula + odrobina tłuszczu do duszenia
prażone pestki dyni - polecam firmy EkoProdukt
oraz pół mozzarelli light w kulce
przyprawy
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Cebulkę udusić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, dołożyć ryż i przecier pomidorowy, dusić razem ok. 7 minut. Bagietkę przekroić wzdłuż, wydrążyć miękki środek, nałożyć do powstałej "łódeczki" ryżowego farszu, obłożyć mozzarellą i pestkami dyni. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać z termoobiegiem ok. 10 minut, żeby bułka zrobiła się chrupiąca.
Pół takiej bagietki to moja porcja obiadowa.
Można na nią zagłosować jeśli ktoś ma ochotę - wystarczy kliknąć Lubię To TUTAJ
Dziękuję :)
Bagietka i ryż razem? To dopiero pomysł :) Nigdy nie jadłam takiego dania, ale wydaje mi się, że musi być pyszne :) Tak właśnie wygląda.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego połączenia:)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne połączenie!
OdpowiedzUsuńtrzeba spróbować, kliknięte:)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:):) Pomysł rewelacyjny:)
OdpowiedzUsuńCiekawe danie :)
OdpowiedzUsuń